06.12.2023

83 години от възвръщането на Южна Добруджа към България

Изключително богата е програмата за Деня на Добрич – 25 септември
На 25 септември – Деня на Добрич, тържествената програма започва в 9 ч. с военен ритуал, панихида за загиналите за свободата на Добруджа и поднасяне на цвета в комплекса „Военно гробище“. От 10,30 ч. в ремонтираната зала с органа „Добрич“ ще се проведе тържественото заседание на Общинския съвет. „В 11 ч. кукленият театър „Дора Габе“ ще изиграе на площад „Демокрация“ открито представление за малки и големи, но името на постановката ревниво пазят в тайна, за да има изненада“, каза зам.-кметът д-р Емилия Баева. „Акцент на деня ще бъде откриването на залата с органа от 18 ч. с тържествен общ концерт на Камерния оркестър, Духовия оркестър, хор „Добруджански звуци”, професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“, за да покажем, че в залата след ремонта вече може и да се танцува.Ще звучи и орган, който също е ремонтиран, поканили сме Мария Славова – наш органист. На концерта ще има общи изпълнения на музикалните формации – Духов с Камерен оркестър, Камерен оркестър с хор „Добруджански звуци“, Духов оркестър с ансамбъл „Добруджа“. Гражданите на Добрич искат да виждат тези ансамбли заедно“, добави Баева. От 19.30 часа започва и големият музикален концерт на площад „Демокрация“ с участието на Миро.Празникът традиционно ще завърши със заря.
Проявите за Деня на Добрич – 25 септември, започват с традиционния вече фестивал „Хлябът, който ни свързва“. „Кулинарното шоу на Ути Бъчваров” което е в рамките на фестивала,ще се проведе на 24 септември от 8 до 12 ч. на площад „Демокрация“. То ще бъде обогатено с ръчно изработени тестени изделия от клубовете на пенсионера и от учениците от професионалната гимназия по туризъм „Пейо Яворов“. Ще бъдат отворени и специални експериментални работилници от 8 до 17 ч., в които деца и родители могат да се запознаят как се е развивало подготвянето на хляба през различните епохи. Ще има кътове за занимателни игри, за изработка на елементи на обредни хлябове, изработване на накити, алкикации, цветни мъниста, гербове, мозайки и др.“, съобщи зам.-кметът д-р Емилия Баева. „Тази година надграждаме проявите с изложение на занаятчиите от 10 до 17 ч.. Те ще представят своя продукция и ще правят демонстрации.
Изложението на художествени и традиционни занаяти, характерни за региона, се организира от Регионалната занаятчийска камара и Сдружението на майсторите, упражняващи традиционни и художествени занаяти в етнографския комплекс „Стария Добирч”. Изложението ще бъде отново на площад „Демокрация“ през целия ден“, добави тя.
Програмата за 24 септември включва още концерт и хоротека.

Print Friendly, PDF & Email