19.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

750 млрд. евро ще струва възстановяването на Украйна

750 милиарда евро ще струва възстановяването на Украйна, изчисли министър-председателят Денис Шмигал, който участва в първата голяма донорска конференция в Лугано. По нареждане на президента Владимир Путин, руските сили концентрират военните действия в Донбас.
Щетите по инфраструктурата на Украйна възлизат на около 100 милиарда евро, заяви премиерът Шмигал в Лугано. Според властите в Киев за възстановяването на Украйна след войната трябва да бъдат използвани замразените авоари на Русия и на руските олигарси, които се изчисляват на между 300 и 500 милиарда евро.
„Значителна част от икономиката е унищожена, хиляди предприятия не работят. Възстановяването на страната е много повече от построяването на нови жилища“, обясни украинският президент Володимир Зеленски, според когото възстановяването на Украйна е „обща задача на целия демократичен свят“. „Да започваме и да не чакаме края на войната“, призова още Зеленски.
След завладяването на Лисичанск и цялата Луганска област, руските сили се насочват към Донецк. Руският президент Владимир Путин нареди продължаване на офанзивата в Украйна по другите бойни направления. В разговор с военния министър Сергей Шойгу, Путин даде почивка на силите, които са „постигнали победа в Луганск“, а останалите трябва да „изпълнят успешно поставените задачи“.
Очаква се руските войски активно да атакуват контролираните от украински сили части от Донецка област, с цел да овладеят целия Донбас.

Print Friendly, PDF & Email