29.01.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

7 вида лук и как може да ги сготвите

Приготвяне:
Лукът е една от най-универсалните подправки, която почти винаги присъства в нашите рецепти под една или друга форма. Знаем, че редовната му консумация има редица ползи за здравето. Лукът повишава имунитета, намалява кашлицата, подобрява костната плътност, полезен е здравето на сърцето, спомага за усвояването на калция и други.
Тъй като има много различни видове лук, обичаме да разнообразяваме менюто си с тях. Днес споделяме с вас 7 вида лук и това как бихте могли да ги използвате.
Шалот
Шалотът е малък, продълговат лук с кафява кожа и лилава месеста част. Има интензивен вкус и аромат, вкусът му е леко карамелен, силен. Може да се добавя към салати, ястия с пилешко месо, сосове, дресинги.
Жълт лук
Жълтият лук е най-често срещаният вид лук. Има люспи в кафяви нюанси, а вътрешната му част е в цвят слонова кост. Вкусът му е остър. Жълтият лук е подходящ за почти за всяко ястие. Тъй като съдържа по-големи количества нишесте, той запазва структурата си дори след продължително готвене. Затова е подходящ за варене, пържене, задушаване и карамелизиране, както и за приготвяне на френската лучена супа.
Бял лук
Белият лук има леко горчив привкус, по-сладък. Подходяща съставка е към салса, гуакамоле, сосове за бургери, френска лучена супа. Ето една рецепта за салца сос, която да опитате.
Див лук
Не пропускайте във вашите рецепти и този вкусен вид лук. Може да овкусявате с негов всяко ястие, както супи и салати.
Червен лук
Този вид лук е изглеждат естетически приятно и контрастира добре с други съставки на ястията, подходящ е и за декорация. Има по-сладък вкус и е подходящо допълнение към салати, бургери, сандвичи, печене на скара или мариноване.
Праз лук
Празът се съчетава перфектно с бекон, месо като цяло. Подходящ е за крем супи, сосове, пълнежи за солени пайове, яхнии. Може дори да го панирате
Зелен лук
Има чудесен свеж вкус. Подходящо допълнение е към салати, омлети, други ястия с яйца,
az-jenata.bg

Print Friendly, PDF & Email