20.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

60 души са загинали при руска бомбардировка на училище в украинско село в Луганска област

По думите на губернатора на областта Сергий Гайдай Русия е хвърлила бомба в училище, където са се криели 90 души
Двама души са загинали при руска бомбардировка на училище в украинското село Билохоривка, съобщи губернаторът на Луганска област Сергий Гайдай, цитиран от Ройтерс.
Най-вероятно са загинали 60 души, останали под развалините. Гайдай каза, че Русия е хвърлила вчера следобед бомба върху училище, в което се били скрили около 90 души. Трийсет души са спасени. „Седем от тях са ранени“, написа Гайдай в Телеграм.
„Под развалините на сградата вероятно са умрели шейсет души“, каза той.
Село Билохоривка е „гореща точка“ на бойните действия последната седмица, пише изданието „Украинска правда“, цитирано от Би Би Си.
Украинските войски се изтеглиха от източноукраинския град Попасна, съобщи още Сергий Гайдай и по този начин потвърди по-ранни съобщения, че населеното място е превзето, предадоха агенциите.
„За съжаление, нашите войски се изтеглиха на известно разстояние от Попасна, защото градът от повече от два месеца беше обстрелван“, каза Гайдай в телевизионно интервю според агенция УНИАН.
Украинците са се преместили на предварително подготвени позиции край града, добави областният управител. Според Гайдай „всичко в Попасна е било сринато със земята“.
По-рано вчера лидерът на руската република Чечения Рамзан Кадиров обяви, че войските му са установили контрол над по-голямата част от Попасна.
Същевременно областният управител Гайдай съобщи за ожесточени боеве в района на село Воеводовка, намиращо се в покрайнините на големия град Северодонецк.
В момента украинските и руските сили водят силно оспорвана битка за контрол над практически всяко населено място в Луганска област, но руските планове „за пълно превземане на Луганска област до 9 май“ са неизпълними, каза той. Понастоящем проруските сили контролират около 90 процента от територията ѝ.
Миналия месец руските сили започнаха нова офанзива по източния фланг на Украйна. Едни от най-ожесточените нападения и обстрели бяха именно в района на град Попасна, който се намира в Луганска област.
Попасна от седмици беше щурмувана от проруските сепаратисти и сили, верни на Москва, с подкрепа от авиация и артилерия. Руските части вече веднъж влязоха в града, който преди това беше превърнат в крепост от украинците; това се случи точно преди два месеца, на 8 март. Преди избухването на войната в Попасна, както се твърди, са живели около 20 000 души.

Print Friendly, PDF & Email