19.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

6 правила при накисване на семена и ядки, които е добре да знаем


Всички ядки и семена в суров вид са много полезни. Те спомагат за здравословния ни начин на живот. С тях си набавяме необходимото количество протеини и мазнини.
В забързаното ежедневие са най-добрият избор за бързо похапване на крак. Чудесна алтернатива са за полезно и засищаща храна.
Важно обаче е да знаем как правилно да ги консумираме. Правилното накисване на зърнените и бобови култури преди консумация е от първостепенно значение.
Така с правилната обработка ще премахнем вредните съставки, които се съдържат в семената и ядките. Това е важно, защото в ядките и семената се съдържат вещества, наречени ензими и инхибитори – те не са необходими за нашия организъм.
Наред с тях съдържат и фитинова киселина, която пък пречи на организма за правилното усвояване на калции, мед, цинк и желязо. Ето защо е толкова важно да се накисват предварително всички семена и ядки, защото при редовната консумация на ненакиснати може да се стигне до различни проблеми на стомаха и чести неразположения.
Ето и основните правила при накисването на различните култури.
– Поставянето на ядки във вода води до тяхното покълване. По този начин те започват да произвежда полезни ензими, повече витамини и по-лесно се усвоява от организма;
– Правилното накисване на бобовите култури е в топла вода. Водата трябва да ги покрие напълно, като към някой култури във водата може да се добави малко сода или лимонов сок. Хубаво е водата да се смени поне един-два пъти, като във всяка нова вода се добавя сода или лимонов сок;
– Зърнените култури трябва да се накисват в хладка вода – нито топла, нито студена. На една чаена чаша вода трябва да прибавите по една супена лъжичка лимонов сок;
– Семената и ядките също се накисват във вода. Тук към водата може да се добави малко сол, за предпочитане е тя да е хималайска. Тук задължително отново съдът се покрива, за да се абсорбира по-бързо водата;
– Накиснатите плодове и ядки можем да ги съхраняваме в хладилник до едно денонощие;
– Когато нямате достатъчно време да ги накиснете за няколко часа или колкото е необходимо, може да ги сложим във вода за 15–20 минути – това е достатъчно да се премахнат най-вредните вещества.

Print Friendly, PDF & Email