12.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

6 по Рихтер разлюля Крит, един е загинал 9 са ранени

Медиите в Гърция показват сериозни разрушения, епицентърът на труса е бил на 23 км северозападно от селището Арви на южния бряг на острова
Силно земетресение разлюля вчера сутринта гръцкия остров Крит. Един човек е загубил живота си след рухване на строяща се църква. Девет души са ранени. Гръцките медии показват сериозни разрушения.
Епицентърът на труса е бил на 23 км северозападно от селището Арви на южния бряг на острова.
Данните за магнитуда, обаче, са противоречиви – според едните, трусът е регистриран около 09:17 ч. тази сутрин и е бил с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер с дълбочина 10 км.
Евросредиземноморският сеизмологичен център изчислява магнитуда на земетресението на 6. Според този център огнището е било на дълбочина 2 километра.
По данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, пък, земетресението е било с магнитуд 5.9 по Рихтер.
Според противопожарната служба девет души са ранените. От тях седем са леко ранени, а двама души са настанени в болница с различни травми.
Невредим е изваден от развалините още един човек – жител на село Пацидерос, който е бил блокиран в дома си, защото от щетите след земетресението не е можел да отвори входната врата.
До момента в противопожарната служба са съобщени множество щети в селата Русохория, Архондико и Пацидерос. В региона се намират мащабни сили на противопожарната служба, а за Крит е заминал и министърът на гражданската защита Христос Стилианидис.
Според гръцката теревизия Скай трусът, който е продължил поне 15 секунди, е усетен на целия остров Крит, както и на остров Санторини. Много от жителите са излезли по улиците.
Кметове в зоната на земетресението, цитирани от АНА-МПА, съобщават за срутени стари постройки и за щети по системите за водоснабдяване и пренос на електрическа енергия.
Няма щети по хотелите в областната единица Ираклион, в която е било земетресението, е съобщил председателят на местния съюз на хотелиерите Никос Халкиадакис.
Шест силни вторични труса са регистрирани в района на остров Крит, съобщи БТА. След силния трус от 9:17 ч. тази сутрин до 14:02 ч. са регистрирани още няколко земетресения с магнитуд над 4 по Рихтер. Най-силното е било с магнитуд 4,6 по Рихтер югоизточно от централния град на остров Крит Ираклион.
Поне 1000 жилища в района на вчерашното земетресение на гръцкия остров Крит в момента са негодни за обитаване, показват първите оценки на щетите, цитирани от телевизия Скай, предаде БТА.
Най-тежко засегнати са постройките в село Аркалохори, където загина един човек. Местните власти там се подготвят да организират временен лагер, където да бъдат настанени останалите без подслон жители.
По разпореждане на министъра на климатичната криза и гражданската защита Христос Стилианидис в сила е поставен генералният план за справяне с извънредни ситуации и краткосрочно управление на последствията от земетресения „Енкелад“.

Print Friendly, PDF & Email