16.04.2024

6 напитки, намаляващи мигрената

Някои храни и напитки могат да доведат до мигренозно главоболие. Ако имаме чести прояви на това неразположение, винаги е важно да се допитаме до лекар. Въпреки това е добре да знаем кои напитки могат да ни помогнат да намалим болките в главата. Вижте в галерията, за кои освен водата и кокосовата вода се смята, че могат да помогнат.
Бадемово мляко
Полезните бадеми са богати на магнезий, който е важен минерал. Според западни проучвания, хората, при които той е в по-ниски стойности, страдат по-често от мигрена. Изследванията показват, че магнезият може да помогне за облекчаване на мигренозното главоболие и дори да предотврати бъдещи пристъпи на мигрена. Бадемовото мляко е чудесно да се консумира самостоятелно, да се добавя към смути, овесена каша и т. н.
Сок от грозде
Ако имате възможност, приготвяйте си го у дома. Гроздовият сок е добър източник на магнезий, важен минерал, който е свързан с подобряване на пристъпите на мигрена. Дефицитът на магнезий може да е причина за недобро предаване на нервни импулси, което може да играе роля в пристъпите на мигрена, смятат учените.
Фрешове и смутита с определени съставки
Хранителният дефицит може да предизвика мигренозни пристъпи. От друга страна, зелените сокове и смутитата, осигуряват лесен начин да си набавите витамини, минерали и хранителни вещества, за да намалите риска от главоболие.
Зелените сокове и смутита са богати на фолиева киселина, а западни проучвания показват, че фолиевата киселина влияе върху честотата на мигренозните пристъпи. Храни, които са подходящи за смутита и фрешове и са богати на фолиева киселина са листни зеленчуци, банани, семена и ядки, домати, авокадо, цитруси, моркови и други.
Вода с лимон и лют пипер
Лютият пипер е известен с употребата си при болка и възпаление благодарение на съединението си капсаицин. Капсаицинът блокира един от невротрансмитерите, които изпращат сигнали за болка към мозъка. Лимоновият сок пък подобрява храносмилането, освежава. За да си приготвите напитката ще ви бъде необходима чаша приятно топла вода към която да добавите пресен лимонов сок и малко лют пипер
Чай от мента
По-силното главоболие може да предизвика коремни болки, гадене. Според западни проучвания, чаят от мента може да помогне за намаляване на главоболието, но също така и да намали риска от повръщане или позиви за такова в резултат на мигрена. Този чай насърчава и спокойния сън.
Зелен чай
Ако се опитвате да намалите консумацията на кафе, много е възможно в първите дни да страдате от главоболие. Зеленият чай е добра алтернатива на кафето, защото съдържа по-малко кофеин, но е изключително богат на антиоксиданти, помагащи на тялото да се бори с вредите от свободните радикали. Въпреки че кофеинът е известен отключващ фактор за мигрена, при някои хора той може да помогне за облекчаването на болката, свързана с нея.

Print Friendly, PDF & Email