12.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

46-ото Народно събрание също отиде в историята


Държавният глава Румен Радев подписа указа за разпускане на парламента, насрочване на парламентарни избори за 14 ноември и назначаването на служебно правителство, Стефан Янев очаква да бъде премиер и на следващия кабинет
Държавният глава Румен Радев подписа указите за назначаване на служебно правителство, което ще встъпи в длъжност на 16 септември, за разпускане на 46-ото Народно събрание на същата дата и за насрочване на парламентарни избори на 14 ноември 2021 г. Това съобщиха от пресцентъра на президентството вчера.
Официалната церемония, на която президентът Румен Радев ще представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно правителство ще се проведе в 09.00 часа на 16 септември, четвъртък на Дондуков 2, уточняват още от президентството.
Малко по-рано вчера председателят на НС Ива Митева съобщи, че има издаден указ за разпускане на парламента.
И допълни, че указът е издаден на 14 септември и в него се насрочват избори за следващо Народно събрание на 14 ноември.
В същото време стана ясно, че Стефан Янев очаква да бъде премиер и на следващото служебно правителство, което ще назначи президентът Румен Радев. Това заяви самият той в Габрово при откриване на учебната година в местното основно училище „Неофит Рилски“.
„Основната задача на новото правителство ще бъде да произведе поредните избори. Ролята на служебния кабинет е да бъде еднакво отворен и отговорен към всички политически формации”, посочи Стефан Янев.
„Дали ще има нови политически формации в бъдещия парламент зависи от хората. Ако на гражданите им липсва нещо, то такива формации ще има”, добави той.
„Свършихме прекалено много неща. Предвид политическата ситуация се наложи да извършим и нетипични за един служебен кабинет неща. Трябваше да взаимодействаме с парламента, за да внесем корекции в бюджетните актуализации”, посочи още Янев.
Премиерът подчерта, че гражданите могат да бъдат спокойни – до края на годината има финансов ресурс, който да отговори на няколко от очертаващите се кризи. По думите му правителството е готово да помогне както на здравната система да се справи със здравната криза, така и на бизнеса, за да продължи да се развива.
Министър-председателят, заедно с областния управител Борислав Бончев, участваха в откриването на учебната години в основното училище „Неофит Рилски“, което през 2022 година навършва 95 години и от тази година започва работа по иновативни програми. Премиерът Янев посочи в словото си пред учениците и учителите, че образованието и науката са приоритет на правителството и образователните институции винаги ще срещат подкрепа.

Print Friendly, PDF & Email