23.06.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

4,5 млн. лв. изчезнали при ремонта на Ларгото в София

Нарушения са открити и при реконструкцията на византийска крепост в резерват „Яйлата“
Близо 4,5 милиона евро са изчезнали при ремонта на Ларгото в София. Това каза на брифинг вчера служебният министър на културата Велислав Минеков.
Той изнесе разкрития около няколко проекта в Министерството на културата. Единият от тях е Ларгото. Освен че е изчезнала крупна сума пари по време на изграждането, Минеков цитира и доклад на ОЛАФ, който препоръчва да се разследват трима министри и кмет. Минеков обаче не каза имената.
Съмнения има и около проекта „Квадрат 500“. Той също ще бъде предаден на прокуратурата.
Минеков коментира и разследването срещу директора на сектор „Културно-исторически ценности“ в Главна дирекция национална полиция Ангел Папалезов. Според Минеков дотук се е стигнало, защото двамата са си сътрудничели и са активизирали работа върху създаването на специализиран състав по културното наследство.
„Г-н Папалезов е бил проследяван. Бил е заснет, че носи документи. Той трябваше да бъде наплашен, за да не работим заедно и да не стигнем до разкритията, които е правил през годините, включително и по колекцията на Васил Божков“, заяви Минеков.
По думите му Народното събрание е одобрило колекцията на Васил Божков.
„Тази колекция беше легализирана и показана в Националния исторически музей. Тя е показвана 3 пъти в различни точки на Европа и извън Европа“, каза още Минеков.
Продължава на стр. 5
4,5 милиона лева изчезнали при ремонта на Ларгото в София
Продължава от стр. 1
„Смущаващо е, че в колекцията на Васил Божков от над 2000 екземпляра, има 81 работи на покойния Светлин Русев, каквато бройка не притежава нито една галерия. Открихме 28 произведения на бившия министър Вежди Рашидов и те не са във фонд „Подаръци“, каза министърът.
„Нормално ли е, когато министърът участва в признаването на тази колекция, в същото време тези негови работи да отидат и вероятно да бъдат много добре заплатени в колекцията на Васил Божков“, попита Минеков.
От брифинга на служебния министър стана ясно, че той ще подаде сигнали до европейската прокуратура за злоупотреби с европейски средства, свързани с три проекта – за ремонта на Ларгото в София, за проекта на музея „Квадрат 500“ и реставрацията на крепостта в местността Яйлата.
Още през 2014 г. бе сигнализирано за груби нарушения в археологичен резерват „Яйлата” край село Камен бряг чрез писмо до ДНСК. Въпреки, че проектът е оповестен със статут „временно спрян“ в страницата на информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България, от снимките, които изпратиха тогава до сайта Moreto.net става ясно, че в момента на обекта текат строителни дейности, а самото строителство е в пълно противоречие с българското законодателство. Нарушенията изглеждат маловажни пред неестетичния кич, грубо контрастиращ с визията на автентичния зид.
За спиране на реставрацията на „ранновизантийската крепост“ в археологичен резерват „Яйлата” апелират членовете на Гражданска инциатива за опазване на културно-историческото наследство (ГИОКИН). Инвестиционният проект се отнася за реставрация и консервация на крепостните зидове и аварийно укрепване на скалната църква и е предмет на европейско финансиране по оперативна програма „Регионално развитие”.
В писмо до директора на ДНСК те сигнализират, че строителство е в противоречие на проекта, по който то се извършва, както и на някои от българските закони.
Извършените до тогава и продължили строителни дейности са в абсолютно несъответствие с част „Консервация и реставрация” от одобрения инвестиционен проект. Липсват изготвени и одобрени работни чертежи, поради това технологията за реставрация не е изяснена и конкретизирана в състояние, годно за качествено изпълнение. Това е довело до грубо нарушаване на основополагащи принципи в реставрацията.
Използваните материали не са дълготрайни. Видимо се отличават от оригинала, а извършените строително монтажни дейности грубо контрастират с визията на автентичния зид.
Методическото ръководство на авторите на проекта липсва. Използвана е тежка транспортна и строителна механизация в нарушение от “ПБЗ” на територията на резервата. Съществуващият външен подход към резервата е разширен, а на територията му са изградени нови пътища. В резултат е унищожена растителност на площ от около четири декара, която не е била предвидена за премахване, нито е съгласувана с контролните органи.
Самите консервационно-реставрационните работи, които би следвало да придадат автентичен вид на зида са изпълнени от неквалифициран персонал.
Строителните дейности са изпълнени с некачествени продукти, несъответстващи на съществените изисквания към строежите и в нарушение на правилата за изпълнение и монтаж.

Print Friendly, PDF & Email