28.05.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

400 лв. за квартира на работещите украинци

400 лв. за квартира през работодателя в рамките на 3 месеца – това е мярката, която готви правителството за стимулиране на заетостта сред украинците и осигуряването им на подслон. Това стана ясно от интервю на вицепремиера Калина Константинова пред БНТ. Целевата помощ ще бъде предназначена и за българи от уязвими групи.
„Мярката няма да е само за бежанци, но и за българи, които имат нужда и попадат в целева група – например, които не са работили дълго време. Смятаме, че тази криза ни дава възможност да изгладим проблеми и да направим мерки, които ще са от полза за всички“, заяви Константинова. В момента се уточняват детайлите. Трудовата борса във Варна работи активно за намиране работа на бежанците от Украйна.
В сряда, отново във връзка със заетостта на бежанците, стана ясно, че държавата ще финансира и отварянето на дневни детски центрове. От тях също ще могат да се възползват и българи:
В момента около 57 000 са украинците, настанени в хотели. Както е известно, те трябва да ги напуснат до 31 май. Ще бъдат преместени в държавни и общински бази. Константинова съобщи, че до момента са осигурени 33 000 места, като прегледът на легловия фонд продължава.

Print Friendly, PDF & Email