30.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

40% от асансьорите в жилищните сгради във Варна са над 20-годишни

Асансьорите във Варна са общо 5832. От тях 1338 са в административни и обществени сгради. Останалите са монтирани в жилищни сгради. Първите подлежат на държавен технически надзор от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, а вторите се инспектират от лица, лицензирани от агенцията.
Данните показват, че 30% от общата бройка на асансьорите, монтирани в административни и обществени сгради, са над 20-годишна възраст, а в жилищните сгради – 40 %. Това съобщиха от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор за Moreto.net.
Специалистите посочват, че в приложимата нормативна уредба не е посочен срок на експлоатация. Годността за безопасно използване на съоръженията зависи от правилното им поддържане.
При извършваните проверки от Регионален отдел “Инспекция за държавен технически надзор” – Североизточна България през миналата година не са установени опасни асансьори на територията на Варна. През 2022 година няма спрени от експлоатация съоръжения.
Във Варна са регистрирани 55 лица, вписани в регистъра на ДАМТН, осъществяващи дейности по поддържане, ремонтиране и преустройство на асансьори. Миналата година е обезсилено едно удостоверение и е издадено едно удостоверение.
Във Варна няма установени нелегални фирми, които се занимават с поддръжка на асансьори.
През 2022 г. в Регионален отдел “Инспекция за държавен технически надзор” – Североизточна България (РО ИДТН СИБ) няма подадени уведомления за инциденти с опасни асансьори във Варна. Има подаден един сигнал за умишлено счупено панорамно стъкло на асансьорна шахта в к. к. Златни пясъци.

Print Friendly, PDF & Email