23.07.2024

384 лв. за ток дължи семейство от Царев брод

Пореден сигнал за висока сметка за ток. Семейство от шуменското село Царев брод се оплака, че дължи близо 400 лева за месечното потребление, при положение, че нямат висок разход. А сумата която дължат в зимния период много натоварва семейния бюджет.
Елица спира климатика в стаята, за да пести ток, тъй като месечна сметка за ток е 384 лева и това прелива чашата на търпението за семейството й, което живее в шуменското село Царев брод. Въпреки че, по думите им, консумацията на електроенергия в домакинството не е голяма, те недоумяват защо за пореден път трябва да плащат стотици левове.
”Буквално ние сме съсипани, това са сметки, които са нереални за мен, за мен това е кражба. Как може да ни пишат такива сметки, аз не мога да си го обясня това нещо, това е кражба”, каза Елица Христова.
В студените зимни дни семейството се топли на дърва, готварската печка е на газ, а уредът с най-голяма консумация на ток е 50-литровия бойлер. Дори е направена проверка на инсталацията на къщата, но отново няма ясна причина за високите сметки и за това подават сигнал до енергоразпределителя.
”Друго, което е по-важно, че самото напрежение на електричеството на тока е ниско, 180 – 190 и това е, абе през цялата година. Тук имам едно уредче, което засича ампераж, волтаж и така нататък, ампеража си е добре 50, нали 50 ампера, но като волтаж 180 – 190”, подчерта Димо Христов.
След запитване от „Енерго про“ отговориха, че – „Клиентът е подал молба към дружеството за извършване на техническа проверка, която предстои да бъде извършена. Традиционно в зимните месеци консумацията на ток нараства заради застудяването и това води до по-високи сметки, важно е да се вземе предвид и повишаването на крайните регулирани цени от 1 юли 2023 г.“

Print Friendly, PDF & Email