05.12.2023

38 години Кан Аспарух бди над Добрич

На тази дата в столицата на Добруджа е издигнат мега комплекс, единствен и уникален до днес в цяла България

Предлагаме Ви репортажа от събитието, публикуван в местния всекидневник на 17 октомври 1981 г.

„Един паметник на големия военачалник, на великия хан на България Аспарух се извисява в плодородната и красива добруджанска земя. Неговите автори народният художник професор Величко Мннеков и колектив с ръководител заслужилия архитект Иван Николов са вложили ум и сърце за овековечаването на историческата личност, която има голям дял за нашия 1300-годишен разцвет.
Осем месеца в град Толбухин се трудиха над 170 квалифицирани работници и специалисти. Те вградиха своята енергия и любов в името на славното ни минало, щастливо настояще и светло бъдеще, за да съхранят за вечни времена паметта на поколенията. С езика на цифрите вложеният труд е впечатляващ. Направени са над 10 000 куб. м изкопи, излят е 5000 куб. м бетон, поставени са 6000 кв. м гранитни настилки и облицовки, но 13-вековният подвиг на българския народ е извисен над лицето на земята.
Гордост прелива в сърцата на добруджанци и на всички гости в мраморния град. Върволицата от хора пред вечния огън не секва. Здрав е коренът на българския род. Той идва от вековете с конския тропот на прабългарите и се устремява във вековете, към Космоса с хрилете и порива на първия български космонавт и неговите последователи, с волята и устрема на българските воини.“

Текст и снимки: Михаил ФИЛЕВ

Print Friendly, PDF & Email