01.08.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

200 лв. за член на СИК, но проблемът с ваксините остава

Най-много заявление за гласуване в чужбина има от Великобритания

Възнагражденията на членовете на СИК се увеличават с 50%, съобщи говорителят на ЦИК Таня Цанева. Това означава, че най-ниското заплащане ще е към 180-200 лева.

До момента са подадени 13 934 заявления за гласуване в чужбина.

Най-много са от Великобритания – 3277, следват Германия  с  2759, Испания с 1390, САЩ с 950.

Цанева съобщи, че представители на ЦИК вчера са имали среща със здравия министър за ваксинирането на членовете на РИК и СИК.

До края на следващата седмица се очаква да има указания от министерството.

Според Цанева за членовете на РИК няма да е проблем да се ваксинират, защо до утре ще има поименен членски състав на РИК.

Проблемът за членовете на СИК обаче е съществен, защото срокът за определянето на съставите на СИК е до 3 март и няма как да се имунизират на тази дата.

ЦИК се е срещнала и с МВР шефа относно охрана както на централния склад в София, в който се намират машините за гласуване, така и за охраната на транспортирането на машините до секционните секции.

ЦИК изпрати писма до всички кметове на общини с указания да  се изпрати броят на секции с над 300 избиратели, за да се знае къде ще бъдат машините, уточни Цанева. До момента има 13 жалби в ЦИК. Заявление за участие досега са подадени от 2 партии и три коалиции.

Print Friendly, PDF & Email