01.08.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

19 досъдебни производства за корупция са приключени от Окръжна прокуратура-Добрич, през миналата година

Продължава тенденцията за намаляване на престъпността в Добричка област – беше отчетено на работно съвещание на административния ръководител на Окръжна прокуратура-Добрич, Радослав Бухчев и ръководството на Областната дирекция на МВР в града след анализ на данните за 2020 г. Общият брой на регистрираните през м.г.престъпления е 1616, като през 2019 г. те са били 1858, а през 2018 г. – 2281.
„Налице е тенденция за трайно намаляване на престъпленията против собствеността“- коментира окръжният прокурор на Добрич. През 2020 г. са регистрирани 469 кражби (през 2019 г. са били 678), 7 грабежа (през 2019 г. са били 14), 29 измами (през 2019 г. са били 37). Значителен спад се наблюдава в броя на извършените телефонни измами. През 2019 г. са били регистрирани 17 такива случая, а през 2020 г. – само 4.
По отношение на престъпленията, свързани с наркотични вещества, също се регистрира спад. През 2020 г. са регистрирани 140 такива престъпления, докато през 2019 г. техният брой е бил 193, а през 2018 г. – 283.
„Противодействието на битовата престъпност бе приоритет в дейността на двете институции през изминалата година“- заяви Бухчев. На територията на областта са проведени 43 специализирани полицейски операции, координирани и ръководени от прокуратурата. В резултат на тези операции са задържани 122 лица и са образувани 54 досъдебни производства за различни престъпления. В качеството на обвиняеми по тези досъдебни производства са привлечени 33 лица, като по отношение на 8 от тях, по искане на съответните наблюдаващи прокурори, от съдилищата са взети мерки за неотклонение „задържане под стража“.
Вследствие на засиления контрол и проведени специализирани 53 полицейски операции от правоохранителните органи са били установени 260 случая на управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол и 107 случая – след употреба на наркотични вещества.
Ключов приоритет в работата на прокуратурата и МВР продължава да бъде борбата с трафика, производството и разпространението на наркотици. В тази връзка и в изпълнение на разпореждане на главния прокурор за противодействие на разпространението на наркотици в и около учебните заведения, в координация с прокуратурата, са проведени 31 проверки в районите на училища в 14 населени места в областта.

„Темата за семейството е важна тема, защото за нас в БСП в България най-тежкият проблем е демографската катастрофа. В предизборната ни платформа основните неща, които предлагаме са в помощ на българското семейство. За пенсионерите – настояваме за преизчисляване на пенсиите им. Ние сме го предлагали в рамките на всеки следващ бюджет. Последният път, в който са били преизчислявани партиите, е било през 2008 година“. Това заяви зам.-председателят на БСП и кандидат за народен представител от коалиция „БСП за България“ Ирена Анастасова в предаването „Седмицата“ по Дарик Радио. По думите й пенсионерите са от най-уязвимите групи в обществото ни, както и хората, които отглеждат сами децата си, хората с увреждания, работещите млади семейства. Тя подчерта, че предложенията на левицата – сред които семейното подоходно облагане и безплатни лекарства на децата до 14 години – са насочени към това да помогнат именно на тези групи от хора.
Анастасова сподели, че по време на среща с избиратели в Ловешко, е била разтърсена от коментар: „Не искам 50 лева на месец, искам да върнат децата ми в България“.
„Ножицата между бедни и богати в България се увеличава. В задълбочаваща се икономическа криза тежестите трябва да се разпределят по-солидарно. Богатите хора трябва да поемат солидарно тежестта“, смята Анастасова. Затова от левицата предлагат тези, които получават заплати над 3600 лева, да се увеличат данъците им с 15 % на първа стъпка, и 20 % на втора.
Предложението на БСП за минимална работна заплата е 720 лева.
По отношение на подкрепата на малък и среден бизнес, Анастасова коменира/ „Искаме да върнем ролята на Българската банка за развитие – тя беше създадена за помощ на малкия и среден бизнес. В последните 2-3 години видяхме кой бизнес се възползва от средствата – предимно едрият. Ще разширим мрежата на клонове на банката в областни градове. Ще създадем финансов щит за малките и средни предприятия, като подкрепа за ликвидността им чрез ББР. Достъпът до малки и средни предприятия до алтернативни източници за финансиране.“
Зам.-председателят на БСП подчерта, че от левицата предлага и увеличаване на средствата за майчинството – от 380 лева на 650 лева. Сред другите предложения от платформата на „БСП за България“ са безплатни учебници; за работещите родители – опрощаване на данъците за едно дете – 500 лева, за две деца – 1000 лева.
„В рамките на това Народно събрание, нашата ПГ предложи въвеждането на ваучери за децата, които не са детска градина или ясла – но са кандидатствали. Сега се предлага „компенсиране на разходите“, но все още не се знае с колко“, обърна внимание те.
По темата образование, в която Анастасова е експерт, тя заяви: „Подкрепям реда и правилата в училище. Тази политика на управление на коронакризата в страната – на хаос, рефлектира и в системата на образованието. Педагогическите колективи нямаха ясни правила още от началото. При всички случаи подкрепям присъственото обучение. Можеше да се случи с правила – спрямо процентът на заболеваемостта в едно училище – да се решава дали децата ще учат дистанционно или присъствено, както е била ситуацията при грипни епидемии“. По думите й в момента тече имитация на обучителен процес. Тя подчерта, че нивата на децата според тестове, направени в две сериозни столични училища, в 7 клас има до 80 % двойки по БЕЛ.
„За 4 години в това Народно събрание битката ми бе за промяна на учебното съдържание и учебните програми. Не може в системата на образование да говорим за реформа, когато не са променени учебното съдържание и учебните програми“, категорична е тя. По думите й през 2001 година учебната програма е била променена – като материалът е бил преместен с 3 години надолу, така че по думите й сега до голяма степен децата не разбират какво учат. От левицата настояват за един учебник по един предмет. Важното обаче е какво пише в тези учебници – какво учебно съдържание даваме на децата, категорична е Анастасова.
„Ако има ред и правила, стимулиране на младите хора, прозрачно управление, ще върнем нашите деца в България“, заяви тя.
По темата „здравеопазване“, зам.-председателят на левицата коментира: „Ние смятаме, че каквото и да се случва в системата на здравеопазване, реформите трябва да са такива, че всеки български гражданин да има достъп до здравеопазване. Понякога не мога да говоря, а ми идва да плача, като виждам какво се случва в малките населени места. Проблемите са огромни. Основното ни искане е болниците да не бъдат търговски дружества.“

Print Friendly, PDF & Email