07.12.2023

180 000 птици, които се отглеждат във фирма в село Дончево, ще бъдат умъртвени

Всичките 180 000 птици, които се отглеждат във фирма „Яйца и птици „Зора” в село Дончево, ще бъдат умъртвени по хуманен начин и ще се извърши многократна дезинфекция на помещенията, в които са отглеждани, стана ясно на заседание на Областната епизоотична комисия, свикано спешно от областния управител на Добрич Йорданка Костадинова. На 7 ноември беше издадена заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/, с която е обявено огнище на Инфлуенца тип А /грип/ на територията на село Дончево, в животновъдния обект.
„След взети проби лабораторно е доказано наличие на заболяването и са предприети действия за ликвидиране на огнището. С цел неразпространение на заразата се определят 3-километрова предпазна зона, в която влизат населените места Дончево, Опанец и Богдан и 10-километрова наблюдавана зона, в чийто обхват са град Добрич, както и квартал „Рилци“, селата Драганово, Ново Ботево, Долина, Ведрина, Одринци, Бранище, Стефаново, Плачидол, Малка Смолница и Златия. В и от зоните също ще важат мерки за безопасност. Ще се извърши и преброяване на животновъдните обекти в тях и проверки за спазване на мерките за биосигурност”, каза още д-р Генчева на заседанието.
„Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите”, добави д-р Генчева. БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството. ДТ

Print Friendly, PDF & Email