15.07.2024

1760 евро глоба за катастрофирал в Австрия добричлия, отказал дрегер

Окръжният съд в Добрич призна финансова санкция от 1760 евро, наложена в Австрия на български гражданин за това, че като водач на автомобил е отказал проверка за алкохол след допуснато пътно произшествие.
В приложените по делото документи е посочено, че в ранните часове на 24 август 2017г. австрийската магистрална полиция била информирана за ПТП с материални щети. Оказало се, че автомобил с българска регистрация се е ударил в бетонов цокъл за лампа и го изместил на около 3 метра. Повредени били още „стоп табела“ и табела с направляващи стрелки. На местопроизшествието били двама българи, които показали ясни симптоми за употреба на алкохол. Водачът на автомобила бил поканен да направи тест за алкохол, но той отказал, което довело до налагане на глобата. Решението за санкцията, постановено от съдебен орган в Австрия, е влязло в сила на 22.02.2018 година.
Производството в Окръжния съд в Добрич беше образувано въз основа на изпратено удостоверение за прилагане на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави, членки на Европейския съюз. Съдебният състав прецени, че не са налице основания за отказ от признаване и изпълнение на санкцията и мъжът следва да плати сумата от 3442.26 лв., равностойна на наложената му глоба в евро.
Санкционираният мъж в момента излежава и присъда, постановена от австрийски съд. С нея той е бил признат за виновен в извършване на тежки системни кражби с взлом и осъден на 2 години лишаване от свобода. Мъжът търпи наказанието си в Софийския централен затвор, откъдето беше доведен за участие в настоящото дело. Справката му за съдимост показва, че той многократно е бил осъждан и у нас.
Постановеният по настоящото дело съдебен акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна в 7-дневен срок.

Print Friendly, PDF & Email