16.04.2024

1,7 милиона души събра на митинг Ердоган преди изборите в Турция на 14 май

Президентът Реджеп Тайип Ердоган проведе в неделя в Истанбул най-големия досега митинг от кампанията си с историческо присъствие на 1,7 млн. души преди изборите на 14 май, подчертавайки многото постижения, постигнати по време на управлението на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), предава АФП.
„Истанбул е Турция“, изтъкна той, като благодари на жителите на Истанбул, че продължават да го подкрепят.
„Ние ще създадем века на Турция заедно с вас.“
„Ако Истанбул каже „Да“, всичко приключва“, каза президентът и призова хората да гласуват за него на изборите.
Изборите на 14 май не са въпрос на този кандидат или тази партия, а на запазване на завоеванията на Турция, посочи Ердоган.
Ще изпратим опозицията в пенсия, добави Ердоган, като подчерта, че опозицията поставя пречки пред всяка работа на партията му и пречи на придобивките на страната.
Президентът засегна и темата за опустошителните земетресения от 6 февруари, като заяви: „Премахнахме руините за три месеца и започнахме строителството на нови къщи. Първите селски къщи предадохме по време на празника Байрам. Броят на жилищата и селските къщи, чийто строителен процес започна, достигна 142 000, а броят на къщите, чиито основи са положени, достигна 59 000“.
„Работим за съживяването на нашите градове с 650 000 къщи, от които около 319 000 ще бъдат предадени в рамките на една година.“
Ердоган удари по шестстранната коалиция, че си сътрудничи с терористите, и каза на присъстващите да не позволява на опозицията да разделя страната.
Той също така разкритикува кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, че не служи на Истанбул и митингува в цяла Турция преди изборите.
Митингът се проведе на летище „Ататюрк“ в Истанбул, което сега е отчасти обществена зона за отдих, седмица преди решаващите президентски и парламентарни избори под мотото „Türkiye is entrusted to you“ („Турция е поверена на теб“).
Ердоган, който неотдавна беше принуден да прекъсне натоварената си предизборна кампания поради заболяване, от миналата седмица отново е в разгара на предизборната агитация.

Print Friendly, PDF & Email