22.07.2024

135 бъдещи ветеринари се обучават в професионалната гимназия в Добрич

Учебното заведение е едно от трите в държавата. То подготвя зоо специалисти от 7 области. 80% от възпитаниците на специализираното школо работят в областта


С представяне на професиите и възможностите за реализация у нас започна празникът на ветеринарния специалист в Професионалната гимназия по ветеринарна медицина (ПГВМ) в Добрич. 
135 млади ветеринари се обучават в специалностите ветеринарен техник и технолог по качеството на храни и напитки.
Технолог по качеството е най-новата професия за учебното заведение. Тя е изключително търсена, подчерта д-р Светла Тодорова, директор на ПГВМ.
Д-р Светла Тодорова „Бизнесът в момента иска от нас подготвени кадри, с добри знания и умения и ние сме готови да дадем нужните млади професионалисти”.  
Новата специалност технолог по качеството на храните и напитките е изключително актуална. Тя е нужна за прилагането на HACCP системата.
„В момента хранителната верига от производството до търговската мрежа са под задължителен контрол. Именно затова са нужни специалисти – при производството на месо, мляко, сладкарски изделия,”, допълни още д-р Тодорова.
Тя акцентира върху връзката между теория и практика в обучението на бъдещите ветеринари. 
Специалността ветеринарен техник е утвърдена в добричкото училище и е търсена от ферми, клиники, резервати и лаборатории.
„През цялата година получаваме предложения от различни фирми, които отглеждат животни. Интерес към учениците проявяват не само големите кравекомплекси, но и по-малки фирми. Именно затова през миналата година оборудвахме и отворихме хирургична зала за дребни животни, за да придобият учениците уменията да работят в клиники”, изтъкна д-р Светла Тодорова.
За да бъде по-комплексно и пълноценно обучението, учениците провеждат своята практика в производствената база в кв. „Рилци”. Там е разположена говедовъдната ферма на училището с 60 крави. Освен това учениците се грижат за пчелни кошери и произвеждат мед.
Три са учебните компании на младите ветеринари, в които те се подготвят за предприемачество и печелят реални средства.
В едната компания се отглежда лавандула и се произвеждат етерично масло и ароматизирани продукти. Във втората се добива тор от калифорнийски червеи, а третата е специализирана в производството на екологично чисти храни от сушени плодове. 
80 % от ветеринарните специалисти в Добричка област са възпитаници на Професионалната гимназия.
Общо три са специализираните учебни заведения в цялата страна, в които се обучават бъдещи ветеринари. Най-старото се намира в Стара Загора. Училището в Добрич е на 46 години и в момента събира възпитаници от седем области на страната. 
Денят 14 декември е професионален празник за всички ветеринарни специалисти. На тази дата през 1897 г. е приет Законът за санитарно-ветеринарната полиция, с което се поставя началото на Ветеринарно-медицинската служба в България.
Източник и снимки
agri.bg

Print Friendly, PDF & Email