22.07.2024

13 суеверия за петък 13

Петък 13-ти е ден, обграден със суеверия и вярвания, но защо е така и наистина ли този ден носи нещастие?

Според нашите наблюдения много хора твърдят точно обратното, това е бил един от късметлийските им през годината, от печалба от лотарията до ученика с пет шесттици за един ден. Но нека разберем дали той заслужава лошото си име с тези 13 суеверия.

Не пътувай на петък 13-и

Разпространено суеверие е, че ако тръгнеш на път на петък 13-и, лошият късмет ще те преследва и ще ти се случи нещастие. Ние може единствено да те посъветваме да не пътуваш, заради влошената зимна обстановка!

Неделята е виновна

Защо? Защото във всеки месец, започващ с неделя, има петък 13-и. Ако не вярваш, може да провериш.

Не оставяй календара на датата петък 13-и

Това суеверие е доста смущаващо. Смята се, че на петък 13-и норвежката богиня Фрей (Петък) се е превърнала във вещица и оттогава преследва и убива всички, които на събота 14-и й припомнят за злочестия ден.

Не пазарувай на петък 13-и

Суеверието гласи, че всяка вещ, която придобиеш на злокобния ден, ще ти донесе само нещастие. Това обаче едва ли е вярно. По-скоро човек трябва да предизвика съдбата и да се разтуши с някоя покупта. Е може би това не е денят, в който да си купите кола или апартамент.

Параскаведекатриафобия

Така се нарича фобията от петък 13-и. Счита се, че от 18 до 22 хиляди американци страдат от тази фобия. „Институтът по фобии и стрес“ в Ашвил е изчислил, че за изминалата година от страх от петък 13-и икономиката е изгубила над 800 милиона долара.

Добре, че петък 13-и може да се случи максимално 3 пъти в годината. Днешният е последният за тази година.

Не чупи огледала

Суеверието за чупенето на огледало добива нова сила на петък 13-и, не само ще имаш 7 години нещастие в любовта, ами като цяло. независимо от датата не е хубаво да се чупят огледала!

Раждане на петък 13-и

Говори се, че дете, родено на петък 13-и, ще има лош късмет цял живот. Лошо! Но, за да те успокоим, познаваме поне 5 души, родени на злокобната дата, които имат доста добър късмет.

Не минавай под стълба

Това суеверие датира още от древен Египет. Там се смятало, че стълбата, стената и земята образуват триъгълник, който отваря портал към отвъдното и зъл демон може да обсеби тялото ти. Можем да се съгласим до степен, че минаването под стълба е опасно, най-вече заради падащи предмети.

Не се подстригвай

Ако се подстрижеш на днешния ден, нещо лошо ще се случи с член от семейството ти. Ако се подстрижеш като на снимката по-долу, можеш да докараш някой-друг инфаркт.

Не започвай бизнес на петък 13-и

Че кой започва бизнес в петък? А пък и по-рано споменахме за резултатите от петък 13-и за икономиката. Така че, смятаме това за добър съвет!

Не сменяй спалното бельо на петък 13-и

Смята се, че ако подмениш спалното си бельо, ще сънуваш ужасяващи кошмари. Същото важи и ако си напрегнат. Да лежиш в мръсни чаршафи е под въпрос.

Не си режи ноктите на петък 13-и

Това ще ти донесе много лош късмет. Пък и утре е събота.

Избягвай черните котки

Черната котка от столетия носи проклятието на животно, което ти носи изключително лош късмет. Като собственик на черна котка, единственото, което мога да кажа за лошия късмет, който носи, е няколко счупени чаши и съборена коледна елха.

Ако спазваш всички суеверия, по-добре не излизай на петък 13-и. Но в 21-ви век е смешно да говорим за дати. Затова 13-ти е ден като всички други, просто не му се връзвайте!

Източник WebCafe

Print Friendly, PDF & Email