29.01.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

13 души си сложиха трета доза срещу Covid-19


В шестте имунизационни кабинета в Шуменско вече може да се бие трета доза от ваксината срещу Covid-19. За 2 дни обаче само 13 души – медицински лица, са си я поставили.
„Имунизационните кабинети в Шуменска област правят трета доза съгласно насоките, дадени от Експертният съвет по надзор на имунопрофилактиката към Министерството на здравеопазването“, заяви за ШУМ.БГ секретарят на Регионалната здравна инспекция в Шумен д-р Илияна Лозанова.
Всички 13 трети дози са поставени в кабинета на Медицински Център „Свети Иван Рилски“ в Шумен.
Д-р Лозанова обясни, че право на ваксинация с трета доза имат хора от рисковите групи.
Такива са имунокомпрометирани лица, такива с онкологични заболявания, трансплантирани пациенти на имуносупресивна терапия, пациенти на цитостатична или кортикостероидна терапия; на лица в домове за възрастни хора и социални институции за настаняване от резидентен тип, на медицински персонал с висок риск от заразяване, както и всички над 65 години.
Условие е също така да са минали най-малко 6 месеца от втората доза.
Бустерната доза се прави с препарата на „Пфайзер/Бионтех“, независимо с коя ваксина е имунизиран преди това човек.
Имунизационните кабинети в шуменска област са шест – ул. „Калоян“ № 1 в Шумен, в МЦ „Свети Иван Рилски“ ООД – Шумен /в Старата поликлиника/, в „ДКЦ І-Шумен“ – Шумен, в „СБАЛК Мадара“ ЕАД – Шумен, в „МБАЛ Велики Преслав“ ЕООД и само в сряда кабинета в новопазарската болница.

Print Friendly, PDF & Email