16.05.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

1200 сигнала за реакции на ваксини има в ИАЛ

1200 сигнала са подадени за странични ефекти общо от трите ваксини, приложени у нас. Тези данни изнесе пред БТВ доктор Мария Попова от Изпълнителната агенция по лекарствата.
Най-много сигнали за реакции има подадени за „Астра Зенека“. Около 4 на 1000 са за „Астра Зенека“, около 3 на 1000 за „Модерна“. Те обаче не са различни от посочените в характеристиката на ваксините.
Хората съобщават за грипоподобна симптоматика, болка, сърбеж около мястото на убождането. Тази симптоматика е преходна, по думите на доктор Попова.
Три или четири са сигналите за алергична реакция при трите ваксини.
Общо 20 милиона дози от „Астра Зенека“ са приложени към момента в света.
Припомняме, от днес продължава ваксинационната кампания, която бе временно спряна заради срив в системата за записвания и заради временната забрана за приложение на ваксината на „АстраЗенека“, която е вдигната също от днес. Ваксинацията с продукта на Оксфорд у нас бе временно спряна заради три смъртни случая в България – 57-годишна жена от Пловдив, 54-годишна жена от Благоевград, и 47-годишен мъж от Благоевград. И за тримата становището на здравните власти е, че не са починали от ваксината, а са имали забовявания.
Някои други страни също временно спряха ваксинацията с този продукт. След проверка от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обявиха, че ваксините на „АстраЗенека“ са безопасни. / news.bg

Print Friendly, PDF & Email