22.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

12 936 929 лева е план-сметката в дейност „Чистота” на град Добрич за догодина

Общинският бюджет дотира сметопочистването с около 6 млн. лева
12 936 929 лева за план-сметката в дейност „Чистота” в град Добрич за 2023 г. приеха след много дебати в продължение на около час общинските съветници на заседанието си вчера. От 34 съветници 20 подкрепиха докладната записка, а 14 гласуваха „въздържал се“. Разходите за тази дейност са с 1,7 млн. лева повече сравнение със средствата за тази година.
Общинският съветник арх. Емилия Добрева заяви, че постоянната комисия по устройство на територията, жилищна политика и строителство, на която е председател, не е приела докладната записка. „Събираме около 6 млн. лева от граждани от таксата за смет. От бюджета на общината се дават още 6 млн. лева. Добрич намалява като брой население. Няма добри отзиви са качеството на сметопочистването и сметоизвозването. Според мен, има нещо нередно в цялата тази ситуация”, каза тя. Според нея, решението е в разширяването на обхвата на гражданите, които плащат такса „Смет” – такива, които са в незаконни къщи или в неузаконени жилищни сгради. „Това е логично, тъй като през следващата година предстоят избори за местна власт и никой няма да предложи увеличение на този данък”, добави тя. Според общинския съветник Детелина Николова, бивш кмет на Добрич, причините са и в недостатъчния контрол от страна на общината на сметопочистващата фирма и на качеството на дейността й, както и недостига на работна ръка. Има ли сакции на физически и юридически лица за изхвърляне на отпадъци на нерегламентирани места, попита тя. „Имаме много големи трудности с работната ръка. Друга причина е лошата инфраструктура. Според анализа ни, причината за по-голямото количество боклук е в по-голямото потребление. Общината не плаща на фирмата за недобре свършена работа. Има граждани, които се отнасят недобросъвестно към изхввърлянето на отпадъци и околната среда”, заяви зам.-кметът Пенчо Керванов.
Общинският съветник Стоян Люцканов попита как е организирана работата по почистването на графити, с които е изписан почти целия град, а някои от тях са и с непристойно съдържание, добави арх. Добрева. „За всеки празник почистваме паметниците и пространството около тях”, каза зам.-кметът д-р Емилия Баева.
Общинският съветник Станислав Илиев напомни, че поне от две години поставя проблема за това, че магазини изхвърлят кашони в контейнерите за смет и така ги запълват. Зам.-кметът Керванов отговори, че се водят разговори с управителите на малките магазини. Общинският съветник Михаел Игнатов попита как работи новата площадка за разделно събиране на отпадъци от домакинствата и дали е достатъчен капацитетът й. „Доста хора ползват площадката, открита през август. Дори обхождаме строителните обекти и ги подканяме да изхвърлат отпадъците си там”, отговори Керванов.
Дебатът се заостри и по темата ефективно ли е разделното събиране на отпадъци, не може ли да се поставят още контейнери. Според анализа на общината, тази дейност е ефективна най-вече в централната градска част. Съветниците поискаха да се задълбочи работата на общината за разделното събиране сред учениците, те да се ограмотяват по проблема.Друга тема в дебата беше има ли график за ръчно и механизирано почистване на улици, паркове, обществени пространства, колко бързо се реагира на сигнали на граждани. „Общинското предприятие „Устойчиви дейности и проекти” поетапно поема тази дейност. Възнамеряваме да купуваме по-малки машини и да започнем експериментално с един район, заключен между няколко улици в централната градска част. Ще са необходими 7-8 души, както и техника. Ще следим колко и какви са разходите. За почистването и миенето на улиците има график”, каза Керванов. Общинският съветник Милко Пенчев заяви, че няма да се умори да поставя въпроса за изхвърлянето на отпадъци от въглища и дърва, които изгарят пластмасовите контейнери и създават опасност от пожари.
На въпроса от много съветници има ли наложени санкции за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, зам.-кметът Керванов отговори, че това е труден процес, защото обикновено няма свидетели, а такива се изискват за доказване на нарушението и определяне на конкретния нарушител. ДТ

Print Friendly, PDF & Email