30.05.2024

12-годишната Лили воюва срещу замърсяването с пластмаса

„Аз съм дете, което води война.“ 12-годишната Лили пропуска учебните занятия, качва се на лодката си и внимателно събира боклуци, които изпълват един от каналите на Банкок. Тя води борба срещу пластмасата в Тайланд – шестия най-голям световен замърсител на океаните.

През юни девойката от американско-тайландски произход постигна първа победа, като помогна да бъде убедена голямата верига супермаркети „Сентрал“ в Банкок да спре да използва торбички за еднократна употреба в своите магазини.

Впоследствие и други представени в Тайланд супермаркети, сред които вездесъщата в кралството японска верига 7-Илевън, се ангажираха в началото на месеца и те да спрат да доставят торбички за еднократна употреба от януари 2020 г.

„Нещата се движат в правилната посока“, усмихва се Лили, докато гребе към торба ръждясали кенчета и разкъсани бутилки.

„Отначало мислех, че съм твърде малка за активистка, но Грета (Тунберг) ми вдъхна доверие. Когато възрастните не правят нищо, трябва да действаме ние, децата“, казва тя.

Ралин Сатидтанасам, по прякор Лили, няма да е в Ню Йорк заедно с младата шведка, която се превърна в лице на борбата срещу глобалното затопляне, за планираното за 20 септември шествие, няколко дни преди конференцията на ООН за климата. Тя ще демонстрира в Банкок. „Мястото ми е тук. Борбата трябва да се води и в Югоизточна Азия“, смята тя.

Неотдавна няколко страни от региона – Тайланд, Камбоджа, Филипините, Малайзия, Индонезия – надигнаха глас и отказаха да са „кофата за боклук на Запада“, като върнаха обратно цели контейнери с отпадъци от пластмаса обратно.

Те обаче продължават да пораждат огромни количества от тези отпадъци на своя територия.

В Тайланд пластмасовата торбичка е вездесъща при опаковането на стотици хиляди ястия от уличните столови или за занесени на работа напитки. Един тайландец ползва средно по осем такива торбички на ден, или близо 3000 годишно по правителствени данни – 12 пъти повече, отколкото в ЕС.

А според природозащитната организация „Грийнпийс“ Тайланд е шестият най-голям замърсител на океаните в света.

Активистка дейност

Неотдавнашната смърт на бебе дюгон – вид застрашен от изчезване морски бозайник – което беше погълнало пластмасови отпадъци, предизвика бурни реакции в социалните мрежи.

Тогава тайландските власти отново допуснаха възможността за премахване на торбичките за еднократна употреба до 2022 г. съгласно изготвен в началото на годината амбициозен график.

Някои обаче се съмняват доколко ефикасен ще е той. „Не се предвижда никакъв юридически обвързващ механизъм, а информирането на обществеността няма да е достатъчно“, предупреждава ръководителката на местния клон на „Грийнпийс“ Тара Буакамсри.

Вземайки пример от създаденото от Грета Тунберг движение, Лили първо е демонстрирала пред сградата на правителството. Поискала е и среща с премиера Прают Чан-оча. Неуспешно.

„Казах си, че щом правителството не иска да ме изслуша, трябва да говоря пряко с тези, които раздават пластмасовите торбички, за да ги убедя да престанат“, обясни тя.

Момичето може да разчита на подкрепата на своята майка, която помага за написването на речите й пред служители на ООН или на посолства.

„Отначало помислих, че това е някаква детска прищявка. Тя обаче упорства. Силата й е, че тя е едно момиченце, което не защитава никакви частни интереси“, каза майката Саси, която също е била екоактивистка.

Много могъщи лобита

Лили започва активистката си дейност на осемгодишна възраст, след като прекарала една ваканция на покрит с пластмасови отпадъци тайландски плаж.

Оттогава, макар и понякога да й се иска да престане и да отиде да играе, тя участва в кампаниите по почистване, организирани от сдружението „Траш хироу“ (Героите на отпадъците). Последната засега се състоя в квартал Банг Крачао, известен като „зеления дроб на Банкок“, където на места са натрупани камари от пластмасови сламки, бутилки и опаковки, изхвърлени от река Чао Прая.

Много хора вярват в убедеността на младото момиче.

„Много е трудно да пренебрегнеш едно дете, когато то пита защо унищожаваме планетата, на която то трябва да живее“, подчерта Какуко Нагатани-Йошида от Програмата за развитие на ООН.

В Тайланд обаче „лобитата имат голямо влияние и това затруднява всяка промяна“, каза екоактивистът Натапонг Нитиутай, който е създал фирма за рециклиране на изхвърлени на плажовете джапанки, които се превръщат в модни сандали.

Едно от главните препятствия е нефтохимическата промишленост, където пластмасата е един от основните продукти. Той образува 5 процента от тайландския БВП и дава работа на десетки хиляди души, цитира БТА.

Източник „24 часа”

Print Friendly, PDF & Email