25.07.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

ЯМР изследвания с отстъпка през февруари

Най-новият уред в Източна България – само в Лаборатории Русев – Варна

При традиционно голям интерес е в ход кампанията „Изследвай се днес“ на Лаборатории Русев – Варна .

Поводът е Световния ден за борба с рака, а инициативата е посветена на превенцията на онкологичните заболявания. Кампанията продължава до края на месец февруари и предвижда 10 % отстъпка от цената на всички ЯМР изследвания.

За инициативата и ЯМР диагностиката разговаряме с д-р Николай Николов, специалист по образна диагностика:

Д-р Николов, с какво Ядрено-магнитният резонанс е по-специален от другите образни изследвания?

ЯМР е най-съвременният метод за образни изследвания. Той дава пълноценни триизмерни изображения на изследваната област, което позволява прецизна диагностика на много ранен стадий. Като обем и форма се дефинират дори миниатюрни образувания.

За разлика от Компютърния томограф, който също генерира 3D изображения, ЯМР няма вредно лъчение, тъй като ползва магнитни сили. А в сравнение с другия неинвазивен и безвреден метод – ехографията (ултразвуковото изследване), ЯМР е неимоверно по-информативен.

При всички тези преимущества, защо методът не е масов?

Обяснението е просто – стойността на тези апарати е изключително висока и като начална инвестиция и като текуща поддръжка. Това определя цената на изследването. По тази причина Здравната каса отпуска пределно малко направления и за мнозина, единствената алтернатива остава платеното изследване.

Трябва да се отбележи, обаче, че цената в България остава конкурентна и при нас се изследват много чужденци и българи, които от години живеят зад граница. Това говори достатъчно красноречиво, от една страна за качеството на нашата работа, а от друга страна за социалната ориентация при ценообразуването.

Имайте предвид, че апаратът на който работим е възможно най-съвременният и ако се лекувате в Германия, вероятно ще ви изследват с такъв.

Какъв е Вашият уред?

В Лаборатории Русев – Варна е инсталиран един от най-съвременните ЯМР апарати – Siemens Magnetom Aera 1,5 T. Програмни възможности и качество на изображението надвишават в порядък тези при по-старите поколения уреди. В наши дни софтуерът е не по-малко важен от характеристиките на самата машина, защото голяма част от обработката се прави на програмно ниво. Това означава по-прецизни изображения за диагностициращия специалист. От тази гледна точка, новите уреди са без конкуренция.

Системата притежава също функции за: ангиография и урография без контраст, мултипараметричен ЯМР на простата и опция за странично положение на пациента по време на изследване. И не на последно място – ширината и дълбочината на отвора са подходящи за по-едри пациенти и за хора, страдащи от клаустрофобия.

Дали 10% отстъпка са достатъчен стимул за профилактично изследване?

Когато става дума за здраве, отстъпката никога не е достатъчна. Ако питате мен, аз бих искал да има направления за всички и никой да не заплаща за изследване, но уви – това засега е невъзможно.

По-ниски цени са постижими единствено, ако се ползват стари уреди. България е една от държавите, в които вносът и експлоатацията на ЯМР апарати втора ръка не е ограничен и доколкото съм запознат, дори не се изисква те да са преминали заводско рециклиране. Естествено, тези апарати са много по-евтини, но амортизацията при тях и програмните им възможности са на ниво, при което точната диагностика, по мое мнение, е затруднена и неправилната интерпретация е напълно възможна. При тях и най-добрият специалист не би могъл да извърши коректно разчитане.

Така че, ако попаднете на твърде атрактивно предложение за ЯМР изследване е добре да се запитате защо цената е такава.

Какво бихте казали на пациентите ?

Ако имате предписание от лекар или необходимост от уточнение на диагноза – не отлагайте! Колкото по-рано, толкова по-добре.

Кампанията е само повод да Ви напомни, че здравето е лична отговорност. Медицината напредна много, но за да получите помощ, трябва активната страна да сте Вие.

Лаборатории Русев – Варна

Варна, бул “Цар Освободител” 100, в двора на МБАЛ “Св. Анна”

Тел. 052 61 65 66

Моб. 0889 90 95 72

Moreto.net

Print Friendly, PDF & Email