01.08.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Ще има ли европейски пари за саниране на къщи?

До 2050 г. ще бъдат обновени 60% от съществуващите жилищни сгради

До този момент в България не е имало публична подкрепа за обновяване на еднофамилните сгради, които представляват близо половината от обитаваните целогодишно жилища в страната. По този показател се нареждаме на последно място в Европа, а процесът е напреднал в много страни, включително съседни. „Надявам се санирането на къщи да стартира в следващите години в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост“. Това сподели Цвета Наньова, изпълнителен директор на Българо-австрийска консултантска компания, в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

 До 2050 г. трябва да бъдат обновени 60% от съществуващите жилищни сгради и под 20% от нежилищните в България. Това e заложено в приетата преди дни от правителството Дългосрочната национална стратегия за подпомагане обновяването на националния сграден фонд от жилищни и нежилищни сгради до 2050 г. За осъществяването на тази инвестиция ще са необходими над 25 млрд. лв.

 В следващия програмен период на ЕС /2021-2027 г./ България ще разчита на близо 2 млрд. лв. от европейските фондове и програми. По Плана за възстановяване и устойчивост се предвиждат близо 1,4 млрд. лв. за обновяване на жилищните сгради и още 300-400 млн. лв. за нежилищните. Към тях ще се прибавят 200-250 млн. лв. от кохезионните фондове.

 „Тези пари няма да са достатъчни, затова в дългосрочната стратегия се предвижда привличане на частен капитал. Трябва да бъде създаден Фонд за декарбонизация, с който да се създадат предпоставки за привличане на частни средства. Страхувам се, че в момента няма дискусия по темата, нито реални планове.“

dnes.bg

Print Friendly, PDF & Email