15.07.2024

Щатски военен катамаран пусна котва във Варна (СНИМКИ)

За първи път във Варна акостира щатски военен катамаран. Транспортният кораб за експедиционни операции от състава на военноморските сили на САЩ „Карсън Сити” пристигна на неофициално рутинно посещение. То ще продължи до 29 август, съобщиха от българските ВМС.
„Имахме две мисии в района, свързани с транспортирането на техника заради учение на американската армия. Престояхме в района около 2 седмици, приключихме със задачите и сега потегляме за Средиземно море, където е нормалната зона за операции на Шести американски флот“, разкри капитанът на кораба Джонатан Кефър.
„Карсън Сити” е алуминиев катамаран, дълъг 338 фута (103 метра), снабден с 20 000 квадратни метра преконфигурируема зона за мисии.
Екипажът на кораба се състои от 26 цивилни моряци, макар и служители на правителството на САЩ.
Катамаранът е конструиран в Австралия, но е построен в САЩ. Целият му корпус е изграден от алуминий, което го прави много лек за размерите му – едва 800 тона.
Въпреки че корабът изпълнява военни мисии, почти не разполага с военно оборудване за защита и охрана.
На борда на „Карсън Сити” могат да се возят312 пасажери, още 100 са местата в каютите.
Още 10-11 подобни кораба се строят в момента за американските военноморски сили, разкри още капитанът на военния катамаран.
„Карсън Сити” влезе в Черно море на 15 август. Това е първото официално посещение на щатския военен кораб в Черно море, след като направи кратки товарни спирки в Поти, Грузия, и Констанца по-рано през седмицата, за да получи и изтегли войските на армията на САЩ и тяхното оборудване, информират от командването на щатските военноморски сили за Европа и Африка.

Print Friendly, PDF & Email