23.07.2024

Щатите изтеглят 4000 войници от Афганистан

Съединените щати ще обявят тази седмица намерението си да изтеглят около 4000 войници от Афганистан, съобщават американски медии, цитирани от Франс прес и БТА.
Преговорите между САЩ и талибаните бяха възобновени преди седмица в Катар, но бяха прекъснати в четвъртък след нападение срещу американската военно-въздушна база в афганистанския град Баграм, при което загинаха двама души, а десетки цивилни бяха ранени.
В момента в Афганистан са разположени 13 000 американски войници, 18 години след началото на американската интервенция, последвала атентатите от 11 септември 2001 година в САЩ, за да бъде свален режимът на талибаните, укриващ Ал Каида.
Телевизия Ен Би Си (NBC) вчера съобщи, че според трима бивши и сегашни американски представители администрацията на Доналд Тръмп възнамерява да обяви намерението си за изтегляне на 4000 войници от Афганистан.
Двама от източниците посочиха, че някои войски ще бъдат предислоцирани по-рано от планираното, а други няма да бъдат заменяни след края на мисията им.
Държавният департамент не отговори днес на молба на АФП за потвърждаване на тази информация. Пентагонът препрати запитването към Белия дом, който засега не е направил коментар.
Проектоспоразумение от началото на септември предвиждаше постепенно изтегляне на американските войници, което е основното настояване на талибаните. В замяна те трябваше да се ангажират никога повече да не позволяват на терористи да действат от Афганистан и да започнат преговори с правителството в Кабул.
Източник: dnes.dir.bg

Print Friendly, PDF & Email