25.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Шумен ще бъде домакин на Национална конференция „Пътуване към България“

55 доклада на учени от България, Канада, Русия и Украйна ще бъдат изнесени по време на Националната конференция по история, археология и културен туризъм „Пътуване към България“. Осмото издание на форума, което се организира в памет на проф. д.и.н. Иван Йорданов, ще се проведе от 9 до 11 май в Шумен и Велики Преслав.
Темата на тазгодишното издание е „Наука, образование, културно-историческо наследство“. В програмата на конференцията ще участват учени от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас и други висши учебни заведения. Участие ще вземат и три научни института на БАН, пет регионални и три градски музея.
Официалното откриване на конференцията е на 9 май, понеделник, от 16.30 часа в Заседателната зала на Регионалния исторически музей – Шумен с встъпително слово на един от основателите й акад. Дамян Дамянов. След това, в 17.30 часа, ще бъде представен сборникът „Българските земи и България: културен и исторически кръстопът“, който съдържа доклади от седмото издание на конференцията.
На 10 май, вторник, от 9.00 до 12.00 часа в РИМ – Шумен и в къщите музеи „Панчо Владигеров“ и „Лайош Кошут“ ще се проведат заседанията на секциите „Праистория и античност“, „Нова история“, „Най-нова история“ и „Културно-историческо наследство, образование и туризъм“. В 13.30 часа пред административната сграда на Вътрешния град на Велики Преслав ще бъдат поднесени цветя в памет на проф. д.и.н. Иван Йорданов. От 14.00 до 19.00 часа в Заседателната зала на Археологическия музей във Велики Преслав ще бъдат представени докладите от секция „Средновековие“.
Организатори на научния форум са Община Шумен, Шуменският университет „Еп. Константин Преславски“, Регионалният исторически музей – Шумен и Археологическият музей във Велики Преслав.
Националната конференция „Пътуване към България“ е организирана за първи път през 2010 година от акад. Дамян Дамянов и проф. д.и.н. Иван Йорданов. По традиция форумът се провежда през две години в Шумен.
тв.Шумен

Print Friendly, PDF & Email