31.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Шумен чества 100 години баскетбол

Ветерани, треньори, състезатели, дейци на баскетбола и представители на спортната общественост в града се събраха в Арена Шумен, за да отдадат своето уважение и почит към хората, които са допринесли за развитието на баскетболната игра в града.
Кметът Любомир Христов поздрави присъстващите. „100-годишнината е завидно дълголетие. Шумен има своите върхове в историята на баскетбола. Тази красива игра има и своите почитатели тук. Смятам, че добрите спортисти трябва да се подкрепят, защото спортът е инвестиция в младостта и таланта. Радваме се, че мъжкият ни отбор се състезава с най-добрите отбори. Разчитаме на треньорите и на ръководството на клуба, че ще отгледат детско-юношеска школа, която ще продължи добрите традиции от миналото,“ каза кметът на тържеството. Той награди спонсори и заслужили деятели на баскетбола в Шумен със специален плакет за годишнината с изображение на Арена Шумен. Сред тях са Жечко Кюркчиев, изпълнителен директор на Фикосота Холдинг АД и управител на ТЕСИ ООД, почетен гражданин на Шумен, Фикрет Индже – мажоритарен собственик на Алкомет АД и почетен гражданин на Шумен, Красен Кюркчиев – управител и собственик на Фикосота АД и почетен гражданин на Шумен, Петър Минчев – изпълнителен директор на Фикосота АД и член на УС на БК Шумен, носител на златна значка на Шумен, Димо Димов, управител на „Автомагистрали – Черно море“ АД за приноса им като спонсори за развитието на баскетболната игра в Шумен. Отличие получи и Гроздалин Грозданов – треньор по баскетбол, методист и изпълнителен директор на БК Шумен, автор на книгата „Сто години баскетбол в Шумен“.
„Досега не съм присъствал на тържество, което чества 100-годишнина на баскетбола у нас. Имало е 60-годишнина, 70-годишнина, но не и сто години, затова съм много развълнуван. Пожелавам ви да продължите да пишете със златни букви историята на тази игра във вашия град. Благодаря на всички спонсори, които ни помагат. Благодаря и на общината, на кмета г-н Христов за подкрепата и за условията за спорта, които Шумен създаде с тази красива зала.“ Това каза президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков, който беше гост на тържеството. Той подари на Любомир Христов плакет с благодарност за приноса на общината за развитието на баскетбола у нас и по повод вековния юбилей. Глушков награди БК „Шумен“ и млади спортисти за техните постижения в баскетболната игра.
ТВ ШУМЕН

Print Friendly, PDF & Email