28.05.2024

Шoк в Добрич – три средни училища да станат основни предлага Регионалното управление на образованието

Предложението на Регионалното управление на образованието /РУО/ в Добрич да се закрие гимназиалната степен на образование в три от водещите общински учебни заведения в града – средните училища „Петко Р. Славейков“, „Димитър Талев“ и „Любен Каравелов“, „възпламени” ученици, родители, учители в социалните мрежи. Има обявени и офицални подписки срещу това предложение, което е част проекта на ведомството на държавен план-прием в област Добрич за учебната 2024-2025 година. Предстои план-приемът на Регионалното управление на образованието да бъде разгледан от Областната комисия по заетост, която трябва да го одобри.
Според плана, в трите училища през следващата учебна година ще има нулев прием след седми клас, като от учебната 2028-2029 година те ще бъдат преструктурирани в основни. В основата на това предложение е демографският срив в областта и намаляването на броя на учениците, каза началникът на Регионалното управление на образованието в Добрич Светлана Василева. Броят на седмокласниците през тази година е със 143 по-малко в сравнение с миналата, като най-голямо намаление се отчита в общините Добрич и Добричка. Седмокласниците в областта през миналата година са били 1324, а броят им тази година е 1181. По думите й редуцирането на паралелките по информационни технологии в СУ „Димитър Талев” и СУ „Любен Каравелов” в никакъв случай не ограничава избора на учениците, защото такава паралелка има в ПМГ „Иван Вазов”. „Единствената гимназиална паралелка в СУ „Петко Р. Славейков” е с профил чужди езици. Само на 300 метра от това училище се намира Езикова гимназия и всички сме свидетели, че в годините назад броят на паралелките в нея беше редуциран от 7 на 4”, коментира Василева.
В предложението е залегнало още и редуциране на паралелките в осми клас в средно училище „Св. Климент Охридски“ – от три на две. Ръководството на учебното заведение е решило да има една паралелка с профил „Музика“ и една смесена паралелка с профили „Танцьор“ и „Графичен дизайн“. Учебно заведение на което няма да бъде одобрен план-приема за следващата учебна година е и това в село Орляк, допълни Василева.
„Оптимизацията на училищната мрежа е управленска политика и редуциране на паралелки „на парче“, при планиране и реализиране на държавния план-прием, без да се отчита цялостното й развитие, е спасяване на положението отново „на парче“, така, както се случваше до сега. Дойде моментът в който повече не може да се отлага“, категорична е Василева. По думите й, преобразуването на паралелки трябва да бъде и е инициатива на общините, а от РУО се иска само становище. „И тъй като в продължение на години общинските съвети отлагаха тези решения се стигна до това“, каза още Василева.
От средно училище „Петко Р. Славейков“ публикуваха позиция на своята интернет страница:
„Това означава да се ограничат възможностите за избор на учениците къде да завършат средното си образование. Когато искаш да лишиш един град, държава, народ от бъдеще, най-бързият и лесен начин е разрушаването на традициите в образованието”.
В средно училище „Любен Каравелов” се проведоха родителски срещи, на които родителите бяха запознати с предложението на РУО– Добрич, през следващата учебна година да няма прием в осми клас и от учебната 2028/29 училището да бъде преструктурирано в основно. На тези родителски срещи се събират подписи в защита на паралелките след седми клас в учебното заведение. Подписката ще продължи и през следващата седмица, като ще се търси подкрепата и на гражданите.В СУ „Димитър Талев“ също се събира подписка в защита на паралелките след седми клас в училището.
Общинските съветници от калиция “Продължаваме промяната – Демократична България” арх. Надежда Пампорова и Милена Керанова обявяват тематичен приемен ден за граждани на град Добрич за бявеното намерение от Регионалното управление на образованието /РУО/ да се закрие гимназиалната степен в трите училища. Със своя позиция ще излязат и общинските съветници от коалиция „БСП за България”, съобщиха те.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email