07.12.2023

Шотландия може пак да стане „дива страна“

Движение за връщане на местната флора и фауна в Шотландските планини набира сила, пише National Geographic.
В края на последната ледникова епоха Шотландия е наистина диво място, където шотландската дива котка (Highland tiger), вълкът, рисът и мечката бродят сред каледонските борови гори. Но с времето хората променят тази земя чрез дърводобива и земеделието. Местни видове като дива свиня, пор и лосове изчезват и до началото на XX век едва 5% от площта на Шотландия е покрита с гора.
Сега страната се стреми да върне дивата природа и екосистемите до техните естествени некултивирани състояния чрез редица усилия, обособяване на частни имоти в диви терени и естествени коридори, простиращи се из цялата страна. Действията на активистите са съгласувани и, ако успеят, ще превърнат Шотландия в първата дива страна в света.
„Шотландия има величествена природа и красиви долини, но екологичната пълнота отдавна е значително намалена“, казва Питър Кернс, изпълнителен председател на организацията с нестопанска цел „Шотландия: Голямата картина“. „Климатичният срив е един от основните двигатели за повторното усвояване на дивата природа, което сега набира скорост, защото обединява всички.“
Чрез доброволчески програми и завладяващи изживявания за една нощ, организациите за възстановяване на дивата природа се надяват да отворят очите на посетителите за това как може да изглежда бъдещето.
В дивото
Движението за възстановяване на дивата природа в Шотландия няма официално начало, но през 80-те години на миналия век една благотворителна организация за опазване на околната среда – Trees for Life, премества обществения фокус от запазване на отделни видове и специфични местообитания към целенасочено и мащабно възобновяване на екологичните процеси в ландшафта на страната.
Днес Trees for Life стои зад Affric Highlands – 30-годишен план за трансформиране на долините в Централните планини в диво убежище.
От пролетта на 2023 г. пътешествениците, които се отправят на запад от езерото Лох Нес в долината Глен Мор, ще могат да се насладят на завладяващия Dundreggan Rewilding Centre. Разположен сред 10 000 акра борови гори и хвойна в имението на Trees for Life, центърът е разработен, за да визуализира амбициозния проект и да показва на посетителите начини отново да видят природата.
Този възстановен пейзаж сега е дом на 4000 местни растителни и животински вида, включително сърна, планински заек, водна полевка, дългоух прилеп, видра и тетрев (птица от семейство Фазанови). Движението за възстановяване на дивата природа, което организира изложби и класни стаи, ще изгради и комплекс с 40 легла за изследователи и доброволци. Надеждата е посетителите да бъдат вдъхновени да се свържат отново с природата по нови начини у дома.
Пътуващите могат да се опитат да задействат връзката си с всичко наоколо в най-амбициозния проект за възстановяване на дивата природа в Шотландия – Cairngorms Connect. Разположено върху субарктично плато с площ от 600 квадратни километра в Cairngorms National Park, начинанието, обединяващо много собственици на земя, вече работи по изпълнението на 200-годишен план за възстановяване на реки и повторно засаждане на древната каледонска борова гора. Посетителите могат да се включват в организирани дейности или през уикендите, за да помогнат за съживяването на пейзажа.
Според Джеймс Наирн от Scottish Wild Beaver Group през последните години евразийските бобри са повторно въведени в редица райони по поречието на Тей. По залез слънце водолюбивите гризачи са най-работливи, а посетителите могат да ги видят на вечерно сафари с кану по красивата река, която е и най-дългата в Шотландия.
„Шотландският бобър е унищожен преди 400 години и въпреки това сега има около 1000 индивида, които процъфтяват отново в дивата природа“, казва Наирн. С повторното въвеждане на вида “в нашите речни земи и езера, ние получаваме повече и от всичко останало.“
Според правителствената агенция NatureScot природният туризъм посреща почти 40% от всички разходи на посетителите, докато новите начинания се развиват благодарение на различни повторно въведени видове, като червената каня и скалният орел например.
Някогашни ловни имения са превърнати в резервати
Междувременно, някогашни ловни имения днес са преобразувани в природни резервати, като Alladale Wilderness Reserve в Съдърланд в планините Хайлендс. Някога царство на около дузина ловци на елени, сега парцелът от 23 000 акра на графството посреща приблизително 1500 посетители годишно. Те пристигат, както казва собственикът Пол Листър, “за да се свържат с околната среда и да се почувстват одухотворени“.
Повече от две десетилетия Листър се опитва да възстанови местния пейзаж, използвайки богатството и земята си. Започва през 2003 г. с усилия да въведе отново дивите вълци в Шотландия, които били дотолкова преследвани, че изчезнали до 1680 г. За него това е като “да върнете заека обратно в шапката на магьосника”.
„Повторното въвеждане на този върховен хищник предизвика неочаквана екологична промяна в Национален парк “Йелоустоун” и може да е само въпрос на години преди вълците да пристигнат в Alladale“, казва той. „Няма съмнение, че хората биха искали да ги видят в дивата природа тук.“
Всичко това не е пътуване назад във времето, за да видим Шотландия каквато е била някога, но тя може да стане място с едно по-положително бъдеще.

Print Friendly, PDF & Email