07.06.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Шефът на НАТО: Финландия и Швеция ще се присъединят бързо към пакта

Финландия и Швеция ще могат да се присъединят към НАТО бързо, ако решат да поискатчленство в западния военен съюз, заяви в сряда генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.
„Ако решат да кандидатстват, Финландия и Швеция ще бъдат топло приети и очаквам процесът да протече бързо“, каза Столтенберг пред репортери в Брюксел.
Столтенберг направи това изявление в момент, когато обществената подкрепа във Финландия и Швеция за членство в НАТО нараства предвид войната на Русия в Украйна. Според медийни спекулации двете страни може да подадат молби в средата на май, съобщи Асошиейтед прес.
Генералният секретар на алианса не посочи конкретни срокове, но каза, че скандинавските държави могат да очакват известна защита в периода между кандидатстването и официалното им присъединяване, в случай че Русия се опита да ги сплаши.
Клаузата за колективна отбрана в Северноатлантическия договор постановява, че всички държави членки трябва да се притекат на помощ, ако една от тях бъде атакувана.

Print Friendly, PDF & Email