01.08.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Шест партии влизат в следващия парламент, ГЕРБ е първа сила

Слави Трифонов е на трето място, Мая Манолова минава прага от 4%

Два месеца преди парламентарните избори разликите между основните претенденти за властта се стопяват. Това показва съвместно проучване, финансирано от „Маркет ЛИНКС“ и bTV, проведено сред 1000 лица над 18 г. в последната седмица на януари.

Шест партии ще са част от Народното събрание, според изследването. ГЕРБ остава първа политическа сила. За управляващите смятат да гласуват 17,3% от запитаните. Втори са БСП с 15,3%.

„Има такъв народ“ биха влезли като трета политическа сила в Народното събрание, ако изборите бяха сега. Следва ДПС със 7,6%. Пети са „Демократична България“ – те получават 5,4% доверие.

В парламента ще попадне и „Изправи се БГ“ с 4,5%.

 Данните показват процентите подкрепа от всички български граждани с право на глас.

Много хора обаче все още се колебаят – 22% отговарят, че не са решили кого да подкрепят, а 10 на сто са категорични, че няма да гласуват.

Общественото неодобрение от развитието на страната остава много високо. През януари отрицателна оценка са дали 66% от хората. Това ниво е близо до политическата криза от средата на миналата година.

В същото време овладяването на втората вълна на COVID-19 води до известно успокояване в обществото, отчитат социолозите.

dnes.bg

Print Friendly, PDF & Email