16.04.2024

Чуждите студенти с право на 2 г. във Великобритания, да си намерят работа

epa07524981 Protesters from the Extinction Rebellion campaign group demonstrate at Parliament Square in London, Britain, 24 April 2019. The Extinction Rebellion are holding a number of protests across London to draw attention to climate change. EPA/NEIL HALL

Няма да има ограничение на броя на студентите от средно 450 000 обучаващи се на острова, които могат да кандидатстват за оставане в страната, допълниха от правителството
Международните студенти ще могат да останат във Великобритания, търсейки работа в продължение на две години максисум, след като завършат съгласно нови правила, обявени от британското правителство, съобщава „Ройтерс“.
Съгласно действащите правила, въведени от бившия премиер Тереза Мей, когато тя беше министър на вътрешните работи, студентите могат да останат само четири месеца, след като завършат образованието си.
„Важният принос на международните студенти за нашата страна и университетите е както културен, така и икономически. Тяхното присъствие е от полза за Великобритания“, изтъкна образователният министър Гавин Уилямсън в изявление.
„Нашите университети процъфтяват като отворени глобални институции. Въвеждането на рамка за завършилите висше образование гарантира, че престижният ни сектор на висшето образование ще продължи да привлича най-добрите таланти от цял свят към глобална Великобритания“, допълни Уилямсън.
Правителството подчерта, че новите възможности за завършилите висше образование ще дадат възможност на студентите да работят или да търсят работа на всяко ниво на умения. След това те биха могли да преминат към работна виза за квалифицирана работна ръка, ако намерят работа, която отговаря на изискванията.
Няма да има ограничение на броя на студентите, които могат да кандидатстват за оставане в страната, допълниха от правителството. Годишно във Великобритания учат около 450 000 международни студенти.
Програмата ще се прилага за онези, които започват бакалавърско ниво или по-горно ниво от следващата година по който и да е предмет в „доверен британски университет или доставчик на висше образование, който има доказан опит в поддържането на имиграционните проверки“.
„Време е. Трябваше да се отмени тази глупава политика преди години. Великобритания винаги трябва да бъде отворена за най-добрите таланти от целия свят“, коментира финансовият министър Саджид Джавид в „Туитър“.
Ала с опасения във връзка с нивата на имиграцията, основен двигател зад решението на британците през 2016 г. за излизане от Европейския съюз, този ход не беше приветстван от всички.
Мigration Watch, която провежда кампания за по-малко имиграция, посочи, че това е „ретроградна стъпка“, която ще доведе до пребиваване на чуждестранни студенти във Великобритания за извършване на нискоквалифицирана работа.
„Правителството изглежда само излиза с идеи как да увеличи имиграцията“, подчертаха от неправителствената организация и допълниха: „Нашите университети привличат рекорден брой студенти от чужбина. Не е необходимо да обезценявате учебната виза, като я превръщате в заден вход за работа тук.“
Източник news.bg
Снимка EPA/БГНЕС

Print Friendly, PDF & Email