26.02.2024

„Чудна градина“ получи 15 000 лв. от Америка за България

„Ще кажем, че сме успели, когато наложим марката „Чудната градина“, … когато всички приемат, че хората с интелектуални затруднения могат и се справят. Целта ни не е да ставаме търговци, нито градинари – по-амбициозни сме. Искаме да променим света или поне една част от него. Тогава ще кажем, че сме успели.“
Това заявиха от фондация „Св. Николай Чудотворец“. Бизнес-идеята за „Чудна градина“ бе сред наградените в конкурса „Най-добър бизнес план на НПО“. Отличието бе връчено по време на седмото издание за програма „Предприемачество за нестопански организиции“ на Български център за нестопанско право.
Оттогава насам, Чудната градина порасна – в нея работят 22 души, вече има 3 оранжерии, закупен е трактор, засадени са десетки овошки и са отгледани няколко реколти цветя и зеленчуци.
Преди две седмици, Фондация „Америка за България“ подкрепи Чудната градина с дарение от 15,000 лева. Средствата ще бъдат използвани за оборудване на малък магазин на входа на градината, за облагородяване на терена – алеи, лехи и за построяване на разсадник. Освен с пари, Фондацията помогна с контакти и връзки с фирми, които имат интерес да изкупуват продукция от градината.
Впечатли ни енергията на екипа на фондация „Св. Николай Чудотворец“ – Мария Методиева и д-р Хасан Ефраимов. Как работят с хората, как ги учат и ги мотивират, за да могат да живеят смислен и самостоятелен живот. В България организации като фондация „Св. Николай Чудотворец“, които дават шанс и условия за труд на хора със затруднения не са много, но ги има. Градина по градина, чудо след чудо, надяваме се в близко бъдеще добрият пример да се разпространи на повече места и всеки да има свое достойно място под слънцето.

Print Friendly, PDF & Email