19.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

„Чудната градина“ спечели конкурс за напояване


С проекта си „Чиста вода“ оранжериите ще могат да прокопаят собствен сондаж и да разширят производството си
До 6 месеца оранжериите на социалното предприятие в Добрич „Чудната градина“ ще имат собствен сондаж. Това ще стане факт благодарение на спечеления конкурс в категорията „Зелени проекти“, който обяви още през лятото финансова институция у нас.
„Чиста вода“ се нарича инициативата на „Чудната градина“, която печели 10 000 лв. Благодарение на тези средства социалното предприятие ще има собствен водоизточник чрез дълбочинен сондаж за вода и ще може да напоява зеленчуци и цветя, засадени в оранжериите и на открито.
Ежедневно през активните месеци градината от 4 дка се нуждае от 20 тона вода за пресни салати, лук, чесън, домати, краставици, тиквички, патладжан, зеле и цветя.
Социалното предприятие осигурява не само препитание на 21 младежи с физически и интелектуални затруднения, но и им дава шанс за пълноценен живот. Младите хора са назначени на заплата, полагат труд почти целогодишно, за да отгледат сезонните зеленчуци от семенце. Те са ангажирани не само с реколтата, но и с подготовка на почвата, продажба на стоката, обгрижване на градината, почистване от плевели и др.
Младежите не спират до тук. Те се грижат за „Чудната градина“ като за свой дом и за 3 години са успели да превърнат буренясалия и пълен с отпадъци терен в райско място. Наред с производството на зеленчуци, младите хора успяват да облагородят терена и дори да изградят и детска площадка. Сега следващата им задача е да си направят собствен водоизточник за напояване.
„Социалното ни предприятие „Чудната градина“ е най-голямото в България. Имаме градина от 4 дка, в която отглеждаме цветя и зеленчуци“, разясни в социалните мрежи Мария Методиева, председател на фондация „Свети Николай Чудотворец“ и създател на „Чудната градина“. Дамата допълва: “Целта ни е да осигурим чрез дълбочинен сондаж чиста вода. Водата от плитките кладенци в Добруджа е с високо съдържание на нитрати, битови и промишлени замърсявания, които се усвояват от растенията и така попадат в човешкия организъм. Водата от ВиК е доста скъпа и с високо съдържание на хлор, който е отрова за повечето цветя и зеленчуци“.

Print Friendly, PDF & Email