12.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Четиринадесетото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“ се закри в Балчик


С фолклорен концерт на Професионален танцов ансамбъл „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов днес в Балчик бе обявен финалът на „Виа Понтика“ 2021. Музикалният спектакъл събра участниците във феста, жители и гости на Белия град в 18.30 ч. пред откритата сцена на Културен център „Мелницата“.
В продължение на осем дни фестивалът обединяваше творческата енергия на студенти от елитни висши училища за изкуства от България и Румъния – художници, музиканти, дизайнери. Студентското късометражно кино и графити изкуството бяха сред акцентите във фестивалната програма.
Макар и при необичайни обстоятелства, творческите изяви на младите таланти в четиринадесетото издание на международния фест се радваха на интерес от страна на ценителите на изкуството.
По традиция в последния фестивален ден ще бъдат представени и творбите на студентите от пленера по живопис. В 17.00 ч. в Художествената галерия в Балчик посетителите ще имаха възможността да видят творбите на студенти от Националната художествена академия в София и възпитаници на УнАрте – Букурещ. Сред авторите са Биляна Токмакчиева, Ванеса Велизарова, Йордан Велков, Костадин Радичев, Адриана Дънилъ, Кристина Димуш, Богдан Чеочану, Дан-Флорин Думаною. Куратор на изложбата и ръководител на пленера е гл. ас. д-р Константин Костов.
Международният фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“ се организира от Сдружение „Виа Понтика – 2010“ с председател Красимир Ранков и с изключителното финансово съдействие на Община Балчик.

Print Friendly, PDF & Email