29.09.2023

Четирима туристи без професионален астронавт на борда ще изстреля в сряда „Спейс Екс“


„Спейс Екс“ е поредната компания, която се впуска в космическия туризъм. Нейна ракета ще изстреля в космоса от Кейп Канаверал в сряда четирима души, които ще останат три дена на орбита, предадоха Ройтерс и АФП.
За първи път космическите туристи няма да бъдат водени от професионален астронавт.
Изстрелването ще е с една от ракетите „Фалкон 9“, които се използват многократно. Прозорецът за старта започва в 0 ч. по Гринуич в сряда. Той продължава 24 часа, но е възможно да бъде съкратен или променен в зависимост от времето.
Начело на екипажа е 38-годишният милиардер Джаред Айзъкман, основател на компанията за електронна търговия Shift4 Payments. Предполага се, че той е платил огромна сума, за да лети с пилотираната капсула „Дракон“ заедно с придружаващите го пътници. Той е запален пилот и има квалификация дори за военни самолети. Поставил е рекорд за околосветски полет с реактивен самолет. Той ще бъде „командир“ на мисията, но длъжността е само почетна.
В ролята на „пилот“ ще е Шан Проктър, професор по геонауки. През 2009 г. тя кандидатства за програмата на астронавтите на НАСА.
Екипажът ще има медицинско лице – 29-годишната Хейли Арсенау. Избрана е защото работи като медицинска сестра в педиатричната болница „Сейнт Джуд“ в Мемфис, за която Джаред Айзъкман набира средства.
Четвъртият е 42-годишният Крис Семброски, бивш военен летец, който работи в авиоиндустрията.
Мисията е наречена „Inspiration4“ („Вдъхновение“). Тя е замислена от Айзъкман, за да привлече внимание и средства към една от любимите му каузи – детската болница „Сейнт Джуд“, която е водеща в изследванията за детските ракови заболявания. Той е дарил за нея досега 100 милиона долара.
Успехът на мисията ще бъде начало на нова ера в космическия туризъм – сектор, в който си съперничат няколко компании.
Компанията на Илон Мъск „Спейс Екс“ е най-утвърдената сред тях. Тя превозва товари и астронавти до Международната космическа станция (МКС) за НАСА.
Съперниците й „Върджин галактик“ и „Блу ориджин“ неотдавна дебютираха с мисии, в които участваха основателите им Ричард Брансън и Джеф Безос. Техните полети обаче бяха суборбитални и продължиха минути.
Полетът на „Спейс Екс“ ще изведе космическите туристи за първи път на околоземна орбита. Те ще обикалят Земята на всеки 90 минути със скорост над 27 000 км/ч. Височината ще е 575 км, отвъд орбитите на МКС и „Хъбъл“.
Въпреки длъжностите екипажът няма да има роля в пилотирането на космическия апарат.
Участниците в мисията са избрани с конкурс по интернет, организиран от Shift4 Payments. Кандидатствали са 72 000 души.
Четиримата участници в мисията се подготвят сериозно за нея от пет месеца. На орбита те ще извършат медицински експерименти.

Print Friendly, PDF & Email