31.05.2024

Четирима от 10 българи не вярват или не знаят страната да е спечелила от ЕС

Попитани коя е основната причина, поради която смятат, че страната им се е облагодетелствала от еврочленството, най-много българи (53%) дават отговора „ЕС носи нови възможности за работа“, показа проучване на Евробарометър, поръчано от Европейския парламент през юни, пише Дневник.

Общо 36% дават като отговор „Членството в ЕС подобри сътрудничеството между нашата страна и другите държави членки“, 22% – „ЕС допринася за поддържането на мира и подсилването на сигурността“, само 4% (последни в ЕС) – „ЕС помага за справяне с климатичните промени“.

Взимайки всичко предвид, бихте ли казали, че страната ви е спечелила или не от членството си в ЕС? 

България е предпоследна в ЕС по процент на хората, според които страната им е спечелила от еврочленството – 57 на сто. Само в Италия има по-малко хора, споделящи това мнение – 42 на сто. В България 21% казват, че държавата не се е облагодетелствала от членството си в блока, а 19 на сто дават отговор „Не знам“ – най-високият процент в ЕС.

Членството на България в ЕС оценяват като нещо добро 54% от хората в страната, като лошо – 8%, като нито добро, нито лошо – 33%. Че не знаят дали е добро или лошо казват 4 на сто – най-високият процент в ЕС, дали този отговор. Че гласът им се зачита в ЕС казват 45% от българите.

На въпроса „Колко доволни или не сте от следните аспекти на демокрацията в ЕС“ най-малко българи в ЕС (46%) казват, че са напълно доволни от свободните и честни избори. Отново на последно място – 60% от българите казват, че са напълно доволни от свободата на словото. На предпоследно място – 57% са напълно доволни от зачитането на основните права. Последна, след България по този отговор, е единствено Словакия – 56%.

Print Friendly, PDF & Email