20.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Четирима загинаха в пожар в дом за стари хора във Варна

Има заподозрян за инцидента в старческия дом, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР в крайморския град старши комисар Атанас Михов
Четирима са загинали в следствие на пожар в дома за стари хора „Св. Георги“ във Варна, разположен близо до болница „Св. Марина“ в местността „Сотира“, съобщиха за Радио Варна от Областна дирекция „Полиция“.
Сигналът е получен в 2.59 ч. вчера. Огънят се е разразил в една от стаите на приземния етаж на сградата.
Загиналите са трима мъже на по 70 и на 73 години и жена на 88-годишна възраст. В болница с опасност за живота е настанена друга обитателка на дома, на 83 години. Отзовалите се на секундата 5 екипа на пожарната във Варна и служители на полицията са евакуирали 20 души от дома. Общият капацитет на социалното заведение е 90 човека.
Във всяка от стаите на дома има камери, които разследващите проверяват, за да се установи причината довела до този трагичен инцидент. По случая е образувано досъдебно производство, под наблюдение на Окръжна прокуратура- Варна.
Това е втори инцидент с възникнал пожар в дом за стари хора в последните шест месеца във Варненска област. През ноември 2021 г., деветима от общо 58-те обитатели на старческия дом в село Рояк „Топъл дом“, община Дългопол, загинаха в пожар.
Пожарът е обхванал само една стая и не се е разпространил в целия дом. Тепърва ще се установява каква е причината.
Този дом е на същия собственик Петьо Георгиев, в който при пожар в деня на предишните парламентарни избори загинаха отново двама души, други бяха настанени в болница.
Има заподозрян за пожара в старческия дом край Варна, при който загинаха четирима души, а двама са настанени в болница, съобщи на брифинг по-късно вчера директорът на Областната дирекция на МВР в крайморския град старши комисар Атанас Михов.
Евентуалният извършител е на 53 години и е настанен в психиатрия за изясняване на психическото му състояние. Заподозреният е обитател на дома и е настанен в стаята, в която е възникнал пожарът. Той е бил преместен от друго социално заведение.
Михов уточни, че предполагаемата причина за инцидента към момента се смята човешка дейност, но не се изключват и останалите версии. Записите от камерите в дома са иззети. Благодарение на бързата намеса на пожарната и полицията, пожарът не се е разпространил в целия дом. Щети по социалното заведение няма.
Окръжният прокурор на Варна Красимир Конов допълни, че по случая е образувано досъдебно производство, което се наблюдава от Окръжната прокуратура. В момента се извършва аутопсия на четирите тела за установяване на конкретните причини за настъпилата смърт.

Print Friendly, PDF & Email