05.08.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

„Честит 8 март, мамо!”

„Честит 8 март, мамо!” на бас, че сте го писали с детския си почерк. И после сте свикнали да честитите празника: на съученички, приятелки, колежки. На жената до вас. И усмихнато да приемате букети, поздравления и подаръци, ако от малка са ви обличали в розово. Или пък с презрителна гримаса отхвърляте „тоя комунистически празник”… Голямо объркване цари около датата 8 март и си струва да си припомним какво се чества на нея.
Осми март е Международен ден на жената, който почита борбите на жените за равни права по цял свят.

Историята:

На 8 март 1857 г. в Ню Йорк жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат.
В следващите години следват други протести, най-известният от които е през 1908 г., когато жените организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване. През 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, на която, по предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема: всяка година да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота.
През 1977 г. Общото събрание на ООН приема 8 март да бъде признат за Международен ден за правата на жените и за мир.

Print Friendly, PDF & Email