23.05.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Част от екипажа на кораба „Рожен“, който е в Черноморск, се прибра в България

На 30 април във Варна са пристигнали капитанът, главният механик, електромеханикът, вторият механик и един моторист, на тяхно място са заминали други кадри на БМФ
Част от екипажа на българския кораб „Рожен“, който се намира в украинското пристанище Черноморск, се е прибрал в България и е сменен с нови хора. Това съобщи за БНР кап. Александър Калчев-изпълнителен директор на параходство „​Български морски флот“.
Стана ясно, че на 30 април във Варна са пристигнали капитанът на „Рожен“, главният механик, електромеханикът, вторият механик и един моторист. На тяхно място са заминали други кадри на БМФ, обясни Александър Калчев.
„Респективно на техните позиции от България заминаха капитан, българин и един моторист, българин. А пък позициите на главен втори електромеханик респективно осигурихме от украински морски лица, част от които са плавали и преди на този кораб. Имало е периоди с по-зачестени предупреждения за въздушни атаки. Спорадично са виждали стрелба, по-скоро в началото на военните действия, но като цяло, пристанището, и към настоящия момент е много добре охранявано. В това число се разрешава на екипажите да излизат до портала, включително да си купуват от магазини стоки“.
Преди дни с правителствен самолет се върнаха българските моряци от кораба „Царевна“, които почти месец бяха блокирани на украинското пристанище Мариупол.
Петима от моряците останаха на борда на кораба по собствено желание, включително капитанът. Трима от тях са български граждани, а двама – украински.
Припомняме, в Черно море заради военните действия в продължение на месец бяха блокирани два кораба с български екипаж, като именно „Царевна“ се намираше в центъра на бойните действия – на пристанището в Мариупол.

Print Friendly, PDF & Email