07.06.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

ЦИК ще определи окончателния състав на Районната избирателна комисия-Добрич


Парламентарно представените партии не стигнаха до съгласие за разпределението на ръководните места
Централната избирателна комисия ще определи окончателния състав на Районната избирателна комисия /РИК/–Добрич, след като на консултации в областната администрация парламентарно представените партии в 46-ото Народно събрание в 8-ми Добрички многомандатен избирателен район не успяха да постигнат съгласие за разпределението на ръководните постове в РИК.
В началото на консултациите областният управител на Добрич Васил Карапанчев припомни, че е добре в РИК да влязат специалисти с юридическо образование. Той припомни състава на РИК – 13 души, както и разпределението между отделните политически сили – ПП „Има такъв народ“ – 3 членове, коалиция „ГЕРБ – СДС“ – 3 членове, коалиция „БСП за България“ – 2 членове, коалиция „Демократична България – Обединение“ – 2 членове, ПП ДПС – 2 членове, и коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ – един член. Ръководният състав на РИК е председател, зам.-председатели и секретар.
За председател на комисията имаше предложения от „Има такъв народ“ и „ГЕРБ–СДС“. Предложението на ИТН е Дияна Далакманска. Тя е  юрист с опит и преди години е оглавявала РИК-Добрич, аргументира се Дилян Господинов – областен координатор на ИТН. „ГЕРБ-СДС“ предложи Цонка Велков – досегашния председател на РИК. Тя се е доказала в добрата организация на избори, с гарантирана прозрачност при провеждането им, каза Красимир Николов – общински лидер на ГЕРБ – Добрич.
За зам.-председатели на РИК от обединение „Демократична България“ предложиха Дияна Василева, която вече е била в състава на РИК и има опит, а Явор Георгиев е предложението за зам.-председател на от „Изправи се! Мутри вън“.  
ЦИК ще се произнесе и кой да е секретар на комисията, за което настояват от „БСП за България“ и ДПС. „БСП за България“ предложи за секретарското място Руслава Гаврилова, която на предишни избори е била зам.-председател. И от ДПС обаче имат предложение за секретар – Мелекбер Абил. д-р Ердинч Хаджиев от ПП ДПС бе категоричен, че ако не получат позицията на секретар, то партията държи техен представител да бъде председател на РИК. За заемане на постовете на заместник-председатели постъпиха предложения от коалиция „Демократична България – Обединение“ и коалиция „Изправи се! Мутри вън!“.
Протоколът с направените предложения ще бъде изпратен в ЦИК,, като ЦИК трябва да вземе решение и назначи състава на Районната избирателна комисия-Добрич, за произвеждането на избори за президент, вицепрезидент и народни представители на 14 ноември.2021 г.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email