01.04.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Цигулката е най-интересна за малките ученици, контрабасът ги впечатлява при образователните концерти в училищата

„Образователните концерти на Българския камерен оркестър – Добрич, в училищата в града, които се провеждат основно през месеците януари и февруари преминават при голям интерес от страна на учениците. Продължаваме с удоволствие тази традиция”, каза музикалният директор и диригент на оркестъра Арто Чифчиян. „В зависимост от възрастта на децата, които се срещат с нас в залите на училищата, най-напред ги запознаваме подходящо с инструментите, с които свирим в нашия оркестър. С всеки инструмент изпълняваме някакъв фрагмент от произведение, за да получат те представа за самото звучене на инструмента.След това изнасяме програма с много популярна музика, която не е трудно да се възприеме от деца. Даваме и кратки обяснения за всяко едно от произведенията, които изпълняваме”, добавя музикантът. Учениците, които участват в образователните концерти, най-често са от втори, четвърти, шести клас. През януари музикантите са изнесли концерти в три училища, през февруари предстоят още посещения.
„Прави ми впечатление, че учениците от втори и четвърти клас слушат най-внимателно. Впечатлява ги самото звучене на отделния инструмент, както и музиката, която свирим, защото тя е подходяща за детското ухо и може да се възприеме без затруднения”, обяснява маестро Чифчиян. Той казва още, че най-голям интерес сред децата предизвиква цигулката, и контрабасът ги впечатлявал с големината си. „Изкарах едно дете да издирижира нещо елементарно, показах му как и то беше бурно аплодирано от съучениците си”, добавя той. Според него, е важно музикалното възпитание да се поддържа и в семейството – родителите да пускатна децата си от време на време класическа музика в дома , после да ги заведат на симфоничен концерт.
„За тази година Българският камерен оркестър – Добрич, ще продължи да посреща утвърдени музиканти от страни в Европа. През март и май ще гостуват двама диригенти от Австрия”, каза още Чифчиян.
Това, което Маестрото спестява, го добавят учителите по музика – че той по изключително интересен начин разкрива пред децата тайната на всеки от струнните инструменти и как се сътворява магията на музиката. Това, че им гостува цял оркестър, който наживо изпълнява класически пиеси, изключително впечатлява децата, добавят те. Не на последно място, според преподавателите, е и възможността да задават въпроси и да докоснат истински инструменти. ДТ

Print Friendly, PDF & Email