24.10.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Цената на златото продължава да расте

Цените на златото растат в четвъртък сутринта, продължавайки тенденцията от началото на тази седмица. Отслабващият долар подкрепя търсенето на жълтия метал след обявяването на резултатите от заседанието на Федералния резерв на САЩ.
Според данните от днес сутринта, цената на февруарските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк се покачва с 0,65% или с 12,15 долара до 1 871,25 долара за тройунция.
Мартенските фючърси за среброто поскъпват в същото време с 1,8% до 25,503 долара за унция.
Обменният курс на долара се актуализира най-ниското си ниво поне от април 2018 г. след обявяването на резултатите от заседанието на Фед. По-евтината американска валута поддържа търсенето и стойността на златото, което по-достъпно за инвеститорите, притежаващи други валути.
Американският паричен регулатор в сряда, както се очакваше, запази базовата лихвена ставка на сегашното ниво от 0-0,25% годишно, прогнозирайки, че индикаторът ще остане на това ниво през 2020-2023 година.
Централната банка на САЩ също така планира да продължи да купува активи на стойност 120 милиарда долара на месец, докато не бъде постигнат значителен напредък в постигането на целите за заетост и инфлация.
По-късно председателят на Фед, Джером Пауъл заяви, че може да е необходимо допълнително стимулиране на американския брутен вътрешен продукт от Конгреса. Очакванията за подкрепа за американската икономика имат отрицателно въздействие върху долара.
money.bg

Print Friendly, PDF & Email