07.06.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Храни, богати на витамин Е за здрава кожа и имунитет

Откъде да си набавите ценния антиоксидант
Всяко хранително вещество има своето специално място в организма. Витамините са именно такива незаменими вещества, без които процесите в тялото не биха могли да протичат по възможно най-здравословния начин.
Витамин Е е от съществено значение за имунитета и състоянието на кожата. Той има ключови ползи за здравето, като повишава съпротивителните сили на организма, подобрява имунитета, подпомагайки имунната система в борбата с вирусите, бактериите и различните видове патогени, които атакуват организма.
Витамин Е и чудесата му в полза на кожата
Витамин Е е мощен антиоксидант, който се бори и със стареещите процеси в клетките, включително в тези на кожата. Тази негова функция е от голямо значение за превенцията на ранна поява на бръчки и преждевременно състаряване на кожата. Свободните радикали, които се натрупват в тялото, причиняват стареене на клетките и кожата. Витамин Е се бори с тях, като неутрализира действието им и потиска и забавя тези вредни процеси.
Витамин Е може да се набави чрез храната. Той се съдържа в по-високи концентрации в определени храни, на които можете да наблегнете, ако искате да си набавите повече витамин Е.
Кои са най-богатите на витамин Е храни, полезни за кожата и имунитета?
Ядки
Ядките са прекрасен източник на витамин Е. Повечето видове ядки съдържат големи количества витамин Е. Бадемите са сред първенците по наличие на витамин Е в състава си следвани от лешниците. Можете да ги включвате по-често в храненето си под различна форма. Те добавят и други ценни вещества към диетата, като минерали, фибри, полезни мазнини и протеини.
Семена
Семената са друг много добър източник на витамин Е. Слънчогледовите семки са най-богати на този антиоксидант. Само в около четвърт чаша се съдържа половината от препоръчителното дневно количество витамин Е за организма. Включвайте разнообразни семена в храненето си. В повечето от тях се съдържа витамин Е в различни концентрации.
Ядкови масла и масла от семена
Маслата от семена и ядки съдържат също така добри количества витамин Е, както източниците, от които са добити. Ето защо ядковите масла и маслата от семена са особено полезни за кожата и имунитета, тъй като са също толкова богати на витамин Е.
Листни зеленчуци
Листните и тъмнозелените зеленчуци са друга полезна храна, която е много богата на витамин Е. Те са чудесен вариант за осигуряване на голямо количество фибри, желязо, магнезий и други полезни вещества на организма.
Авокадо
Авокадото е прекрасен източник на полезни мазнини и множество фибри, но то е и много богато на витамин Е. Това дава още една причина да го консумирате по-често за здрава, блестяща кожа и силен имунитет. Авокадото е източник още на калий, витамин К и рибофлавин, които са от особено значение за съсирването и сърдечносъдовата система. Редовното консумиране на авокадо понижава холестерола, стимулира храносмилането и поддържа здравословни нива на кръвна захар.
Доматено пюре, доматена паста
Консервираните доматени продукти без добавена захар са изненадващо богати на витамин Е. Те дават удобството да приготвяте любимите си рецепти с бърз и лесен достъп до доматени продукти, даващи вкус и текстура на ястията. В доматената паста и доматеното пюре се съдържат завидни количества витамин С, Е, А и калий, от които имунната система и кожата се нуждаят.

Print Friendly, PDF & Email