23.05.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Хиляди протестираха във Франция срещу повишаването на възрастта за пенсиониране

epa09921153 Demonstrators clash with Police forces during the annual May Day demonstration in Paris, France, 01 May 2022. Labour Day, also known as International Workers' Day or May Day, is observed worldwide on 01 May. EPA/YOAN VALAT

Традиционните протести и демонстрации за 1 май бяха белязани от инциденти на някои места в Европа, предаде БТА.
В Париж групи младежи, облечени с черно и с черни маски,
се възползваха от традиционното първомайско шествие и изпотрошиха витрини на агенции за недвижими имоти и банки, на застрахователни компании и на няколко ресторанта. Полицията използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне. Най-малко 50 души са задържани.
Имало е и инцидент, при който един от вандалстващите, е нападнал пожарникар, който се опитвал да потуши пожар, запален от някои радикални протестиращи, допълва телевизия Бе Еф Ем. 116 500 души са участвали в демонстрациите по повод 1 май в цяла Франция, съобщи френското министерство на вътрешните работи, цитирано от в. „Фигаро“. Само в Париж демонстрантите са били 24 000. А според самите организатори на демонстрациите в тях в цяла Франция са се включили над 210 000 души, допълва телевизия Бе Еф Ем. Общо е имало 250 първомайски шествия на различни места в страната.
Участниците в демонстрациите във Франция призоваха за социална справедливост и увеличение на заплатите, както и за отказ от плана на Макрон за увеличаване на възрастта за пенсиониране, предаде Ройтерс. Макрон планира да увеличи минималната пенсионна възраст от 62 на 65 години.
В Париж първомайските шествия и прояви, организирани от синдикатите, привлякоха и политически фигури и климатични активисти. Някои от участниците в основното шествие носеха плакати, на които пишеше: „Макрон, разкарай се“, „Пенсиониране преди артрита“, „Пенсиониране на 60 години, замразяване на цените“.
В основния първомайски поход в Париж се включи и лидерът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон, който остана на трето място на първия тур на президентските избори и който сега иска да сплоти левицата, в това число и Зелените, за парламентарните избори през юни. Той изрази надежда, че още тази вечер би могло да бъде постигнато споразумение за този нов ляв съюз.
Крайнодесните от „Национален сбор“ пък организираха полагане на венци в Париж на статуята на Жана Д’Арк, която е техен символ.
Този път в церемонията не присъстваше Марин Льо Пен, която остана на второ място на втория тур на президентския вот. Тя бе заменена от временния президент на „Национален сбор“ Жордан Бардела, който обясни отсъствието на Льо Пен с това, че тя се подготвя за парламентарния вот. Льо Пен обаче отправи призив към гласоподавателите да изберат колкото се може повече депутати от нейната партия на вота през юни, така че да защитят покупателната сила на французите. Тя предупреди Макрон, че неговият проект за Франция е вреден за народа.

Print Friendly, PDF & Email