20.04.2024

Хеликоптерът линейка извърши първият си тренировачен полет в София

Хеликоптерът за оказване спешна помощ по въздух кацна успешно на площадката на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Света Екатерина“ в София. Площадката е на покрива на болницата. Това е първият тренировъчен полет на хеликоптера, който излетя по-рано вчера от от авиобазата на Главна дирекция „Гранична полиция“.

През първата една година хеликоптерът следва да лети само по светло, или 30 мин. преди изгрева и 30 мин. след залеза. Това е изискване на Европейския регламент за авиационна дейност.

Предстои до края на годината България да получи още два медицински хеликоптера.

Машините ще се използват при донорска ситуация, при транспортиране на екипи от национални или републикански консултанти за съответните лечебни заведения в страната, транспортиране при спешни състояния на кръвни продукти и др.

Хеликоптерът няма да бъде в помощ на Планинската спасителна служба относно търсене, издирване и спасяване. Но тогава, когато трябва да се транспортира пострадал в планината, хеликоптерът ще може да изпълнява тези дейности.

Обхватът на хеликоптера е с радиус от около 200 км от София по права линия. Предвидено е машините да бъдат така разположени, че териториите да се припокрива поне от две машини.

Print Friendly, PDF & Email