19.04.2024

Фиданки, „заразени” с трюфели, както и лов на трюфели предлага фирма на Борсата за семена и посадъчен материал

Фиданки – дъб, липа, габър, бор, леска, чиито корени са „заразени” с трюфели, предлага за първи път на изложението „Борса за семена и посадъчен материал” в Добрич, което организира от 2 до 5 февруари „Добрички панаир”АД в спортния комплекс „Простор”, фирма „Агролес продукт”-Варна. Трюфелът е гъба, която расте в симбиоза с корените на дърветата, пояснява той.
„Започнахме с изкупуване на трюфели, които изнасяме в Европа. От 4-5 години се занимаваме с култивиране на трюфели. В Балчик имаме изградена плантация с насаждения на около 60 дка.България е страната, която изнася най-големи количества трюфели в Европа през последните 5 години. Това не е случайно, спомагат добрите метеорологични условия, добрата почва. Североизточна България е районът у нас, където трюфелите се развиват изключително добре, особено на дървесни видове дъб и липа. Трюфелите започват да плододават след петата-шестата година. На един декар се „събират” около 65 фиданки. Добивът е относителен – от 200 грама до няколко килограма – 5-6, вляе се от много фактори. Хора, които имат големи дворове, засаждат по няколко фиданки и към тази практика има голям интерес.В целия район около Добрич, мога да кажа, че няма гора, в която да няма трюфели в естествения им вид. Но поради недобросъвестно събиране и други причини те изчезват. Затова се прибягва към култивирани трюфели. Невсички дървета могат да бъдат гостоприемници на трюфели. У нас през последните години този бизнес се развива изключително добре”, казва Георги Георгиев управител и собственик на фирмата.
„За трюфелите има пазар, тъй като в световен мащаб дивите трюфели от година на година постепенно изчезват. В Италия и Франция находищата им са унищожени, поради голямото търсене и копаенето им за добиване с мотики и лопати. В постепенно време Китай стана голям консуматор, освен традиционните страни. В последните две години цената за кг трюфели не пада под 200 лв, като преди Нова година цената за кг на черния трюфел /има и бели/ беше стигнала до 1000 лв.”, обяснява Георгиев.
„Нашата фирма изнася основно за Италия, по-малки количества са за Франция, Германия, Швейцария. Развиваме наред с производството на трюфели и туризъм – предлагаме от около две години и лов на трюфели. Групите са от българи и чужденци. С туристическо влакче извозваме туристите до нашата платнация в райнона на Балчик. Имаме обучени кучета, които водят гостите до трюфелите и те могат да участват в изваждането им, т.е. да съпреживеят лова на трюфели. Естествено след това има и дегустация”, добавя Георгиев. ДТ

Print Friendly, PDF & Email